Αν το διαβάζετε αυτό, είναι πιθανότατα επειδή το παιδί σας μιλάει στον εαυτό του και αναρωτιέστε αν αυτού του είδους η αυτο-ομιλία είναι φυσιολογική ή αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ένα παιδί που μιλάει στον εαυτό του δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

Είναι πολύ συνηθισμένο για τα παιδιά να μιλούν στον εαυτό τους καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, ειδικά στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν στον εαυτό τους ήδη από την ηλικία των δύο ετών, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό μέρος της γλωσσικής και ψυχολογικής τους ανάπτυξης.

Το να μιλούν στον εαυτό τους επιτρέπει στα παιδιά να εξασκούν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να επεξεργάζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να βελτιώνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να εξασκούνται στην επίλυση προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης: Βαρεμάρα: Πότε μπορεί να είναι εποικοδομητική για τα παιδιά;

Το να μιλούν μόνα τους μπορεί επίσης να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν καλύτερο αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς τους. Η αυτο-ομιλία μπορεί να τα βοηθήσει να ηρεμήσουν και να προσεγγίσουν κάτι με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Γιατί τα παιδιά μιλάνε στον εαυτό τους;

Τα παιδιά μιλάνε στον εαυτό τους για πολλούς λόγους. Στην πραγματικότητα, πολλά παιδιά μιλούν στον εαυτό τους για μερικούς από τους ίδιους λόγους που μιλούν και οι ενήλικες. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους περιλαμβάνουν:

1. Εξάσκηση γλωσσικών δεξιοτήτων

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη συζήτηση με τον εαυτό τους ως τρόπο εξάσκησης και βελτίωσης της γλωσσικής τους ανάπτυξης. Δοκιμάζουν νέες λέξεις και φράσεις και εργάζονται στην προφορά και την ευχέρεια.

2. Αυτοέκφραση

Το να μιλούν στον εαυτό τους επιτρέπει στα παιδιά να εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα συναισθήματά τους σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να ρυθμίσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

3. Επεξεργασία σκέψεων συναισθημάτων

Τα παιδιά μπορεί προσπαθούν να επεξεργαστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μιλώντας στον εαυτό τους. Μπορεί επίσης να προσπαθούν να κατανοήσουν τις εμπειρίες τους ή να επεξεργαστούν δύσκολες καταστάσεις. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητές τους αυτορρύθμισης.

4. Φαντασία και δημιουργικότητα

Η φανταστικές συζητησεις μπορεί να βελτιώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Τα παιδιά με ενεργή φαντασία μπορεί να δημιουργούν σενάρια και ιστορίες και να παίζουν διάφορα σενάρια στο μυαλό τους ή να αλληλεπιδρούν με φανταστικούς φίλους.

5. Κίνητρα

Ακριβώς όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θετική αυτο-ομιλία για να παρακινήσουν τον εαυτό τους ή να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους. Μπορεί να μιλήσουν στον εαυτό τους μέσα από αγχωτικές καταστάσεις ή να χρησιμοποιήσουν επιβεβαιώσεις για να ενθαρρύνουν τον εαυτό τους να επιμείνει.

6. Ενίσχυση μνήμης

Μερικά παιδιά μπορεί επίσης υπενθυμίζουν σημαντικές πληροφορίες στον εαυτό τους. Η επανάληψη σημαντικών πληροφοριών ή εργασιών μπορεί να τα βοηθήσει να θυμηθούν κάτι το οποίο θα χρειαστούν αργότερα.