Τόσο καιρό με τον κορωνοϊό, έχουμε πλέον όλοι μας εμπεδώσει το πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε με συνέπεια και με προσοχή τα χέρια μας μέσα στην ημέρα, κάθε μέρα. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται πως το τόσο επίμονο πλύσιμο είναι ωφέλιμο και για το υπόλοιπο σώμα.

Στην πραγματικότητα, τα καθημερινά ντους μπορούν ακόμα και να κάνουν κακό. Πώς;

Διαβάστε επίσης: Προϊόντα ομορφιάς: Έτσι θα καταλάβετε πως πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Tο τρίψιμο του σώματος από την κορυφή μέχρι τα νύχια με σαπούνι και νερό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο σχολαστικός καθαρισμός μπορεί να καταστρέψει χρήσιμα βακτήρια που βοηθούν το μικροβίωμα να διακρίνει τα «καλά» από τα «κακά» μικρόβια.

Το σώμα χρειάζεται ορισμένα βακτήρια που όταν αφαιρούνται από το δέρμα πλένοντάς το με σαπούνι, μειώνεται η ανοσία μας σε ορισμένους ιούς και επομένως αυξάνεται η πιθανότητα να αρρωστήσουμε. Χαρακτηριστικά, παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Science Advances» αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων που κατοικεί στο δέρμα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τέτοια «καλά» μικρόβια κινδυνεύετε να καταστρέψετε αν πλένεστε συνεχώς και… επίμονα.

Ποια 3 σημεία του σώματος χρειάζονται τακτικά πλύσιμο με σαπούνι

Αν δεν ολοκληρώσατε μόλις μια προπόνηση που σας έκανε μούσκεμα στον ιδρώτα, τα μόνα μέρη του σώματός σας που χρειάζονται πλύσιμο με σαπούνι και μάλιστα σε καθημερινή βάση είναι οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και οι πατούσες. Το υπόλοιπο σώμα σας θα είναι ok απλά και μόνο με ένα ξέβγαλμα με νερό.

Γιατί να χρησιμοποιούμε σαπούνι μόνο εκεί;

Σε αυτές τις τρεις περιοχές το δέρμα τυγχάνει να είναι πιο ευαίσθητο από ό,τι στο υπόλοιπο σώμα και έτσι είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα όπως ανάπτυξη μυκήτων, τριχών που «γυρνούν» προς τα μέσα και δυνητικά επιβλαβών λοιμώξεων.

Οφέλη από το να διατηρούμε καλές συνήθειες προσωπικής υγιεινής

  • Προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας, αποτρέποντας την εξάπλωση μικροβίων και βακτηρίων.
  • Ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας. Η σωστή φροντίδα του δέρματος, τα υγιή δόντια, το ευχάριστο άρωμα του σώματος, τα καθαρά μαλλιά, τα καθαρά νύχια αντικατοπτρίζουν το πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας, γεγονός που μπορεί να μας χαρίσει πέραν από αυτοπεποίθηση, ηρεμία και ανεβασμένη διάθεση κάθε μέρα.