Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω του καλού παραδείγματος είναι η καλύτερη επιλογή όταν μιλάμε για την ανατροφή ενός παιδιού. Κι αυτό διότι συνήθως αυτό που τα παιδιά αντιμετωπίζουν στο σπίτι, τείνουν να το μιμούνται και να το μεταφέρουν και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Όταν δοκιμάζεται η υπομονή σας, είναι λογικό να αισθάνεστε έντονο εκνευρισμό. Προτού ο θυμός και τα νεύρα σας οδηγήσουν σε φωνές, θυμηθείτε πως αυτός ο τρόπος να επικοινωνήσετε το οτιδήποτε στο παιδί σας, δεν είναι μονάχα ανώφελος, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη συναισθηματική του ανάπτυξη.

 

Διαβάστε επίσης: Η δύσκολη ηλικία των 8

Γιατί θυμώνουμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό, καθολικό συναίσθημα με μεγάλη μάλιστα αξία για την επιβίωσή μας. Το «κλειδί» βέβαια είναι να είμαστε σε θέση να τον ελέγχουμε.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως πρέπει να κρύβουμε εντελώς τέτοια αρνητικά συναισθήματα απ’ τα παιδιά μας, αλλά να μην τα αφήνουμε σε καμιά περίπτωση να μας κυριεύουν.

Δώστε 5 λεπτά στο θυμό σας για να σας ακούσουν

Η διαχείριση του θυμού σας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για εσάς, όσο και για την ανάπτυξη του παιδιού σας, ανεξαρτήτως ηλικιακού σταδίου.

Για να μειωθεί το επίπεδο της δυσφορίας σας και να ενθαρρυνθεί η καλή επικοινωνία με το παιδί σας, αφιερώστε 5 λεπτά στον εαυτό σας και στο θυμό σας.

Μετά το πέρας τους, δοκιμάστε να:

  • Πλησιάσετε και να μιλήσετε στο παιδί σας με το κατάλληλο, ήρεμο ύφος και τόνο, τονίζοντάς του πως πρέπει να δώσει προσοχή.
  • Μόλις τραβήξετε την πλήρη προσοχή του, εξηγήστε του την κατάσταση, το πώς αισθάνεστε και γιατί και ρωτήστε το αν το καταλαβαίνει.
  • Συζητήστε με το παιδί μας περαιτέρω πάνω σε αυτό εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας πάντοτε κατανοητό για εκείνο λεξιλόγιο.
  • Κάθε φορά που προκύπτει μια συναισθηματική μικρή ή μεγάλη πρόκληση, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ώσπου να γίνει συνήθεια.

 

Σαν αποτέλεσμα:

  • Θα αποφύγετε να γεμίσετε ένταση το οικογενειακό σας περιβάλλον.
  • Η επικοινωνία σας με το παιδί θα βελτιωθεί.
  • Η σύνδεσή σας θα ενισχυθεί.
  • Θα κατορθώσετε να διδάξετε στο παιδί σας πολύτιμες αξίες ζωής, όπως ο αλληλοσεβασμός.