Τα παιδιά που παίζουν με κούκλες μιλούν περισσότερο για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Το φανταστικό παιχνίδι φαίνεται ότι μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και ενσυναίσθηση.

Διαβάστε επίσης: Μουσική και τραγούδι: Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί, λένε οι επιστήμονες

Όταν τα παιδιά δημιουργούν φανταστικούς κόσμους και παιχνίδια ρόλων με κούκλες, αρχικά επικοινωνούν φωναχτά και στη συνέχεια εσωτερικεύουν το μήνυμα για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων.

«Αυτό μπορεί να έχει θετική μακροπρόθεσμη επίδραση στα παιδιά, όπως το να κατακτούν υψηλότερα ποσοστά κοινωνικής και συναισθηματικής επεξεργασίας και να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση που μπορεί να εσωτερικευτεί, οικοδομώντας και διαμορφώνοντας δια βίου συνήθειες», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Φανταστικό παιχνίδι και κοινωνικές δεξίοτητες

Τα παιδιά έχουν έναν φυσικό τρόπο να σχετίζονται και να συνδέονται όταν παίζουν.

Μαθαίνουν να εναλλάσσονται, να μοιράζονται και να συνεργάζονται μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τους άλλους. 

Καθώς ασχολούνται με το φανταστικό παιχνίδι, παρουσιάζονται ευκαιρίες να πειραματιστούν με τα κοινωνικά όρια και αρχίζουν να κατανοούν τις σχέσεις.

Έτσι χτίζουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και καλύτερες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.

Μαθαίνοντας σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες σε νεαρή ηλικία, τα παιδιά μαθαίνουν και υπευθυνότητα. Μαθαίνουν πώς να φροντίζουν μια κούκλα παίζοντας μαζί της.

Η εκμάθηση αυτής της δεξιότητας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους ή τα μεγαλύτερα αδέλφια να καταλαβαίνουν ευκολότερα πώς να φροντίζουν τα μικρότερα αδέλφια τους.

Ακριβώς όπως η φροντίδα της κούκλας τους διδάσκει υπευθυνότητα, τους μαθαίνει να συμπάσχουν με τους γύρω τους και τους επιτρέπει να εξελιχθούν σε ανθρώπους που νοιάζονται.

Παίζοντας με τις κούκλες αλλά και τους φίλους τους, τα παιδιά τρέχουν σε νέες και μοναδικές καταστάσεις για τα παιχνίδια τους.

Η επικοινωνία μεταξύ τους μπορεί να ενισχύσει το λεξιλόγιό τους γεμίζοντάς το με πρακτική γλώσσα.

Επικοινωνώντας με αυτόν τον τρόπο με τους φίλους τους, τα παιδιά αποκτούν εικόνα για τις ρουτίνες του σπιτιού που μπορεί να είναι διαφορετικές από τις δικές τους.

Με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους.