Το να κοιμούνται τα αδέρφια δίπλα δίπλα έχει φυσικά τα καλά του, μπορεί όμως να έχει και επιπτώσεις ως προς την ανάπτυξη της αυτονομίας του κάθε παιδιού.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ανεξαρτησία;

Η ικανότητα να παίρνει κανείς αποφάσεις χωρίς να εξαρτάται από άλλα άτομα, είναι μια ουσιαστική πτυχή της προσωπικής ανάπτυξης η οποία συμβάλλει στην αίσθηση ελευθερίας και αυτοπεποίθησης του ατόμου μεγαλώνοντας.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Είναι σωστό να λέμε αθώα ψέματα στο παιδί μας;

Για να ενθαρρύνετε την αυτονομία και να εξασφαλίσετε μια καλή συνύπαρξη

Όταν τα αδέρφια μοιράζονται το ίδιο υπνοδωμάτιο, είναι απαραίτητο να τους μάθουμε να λαμβάνει υπόψη ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχουν:

#1 Ατομικοί αποθηκευτικοί χώροι

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τον χώρο του κάθε παιδιού στην ντουλάπα και ποια συρτάρια και ράφια ανήκουν στο καθένα.

Με αυτόν τον τρόπο, τα αδέρφια θα μπορούν να οργανώνουν και να φροντίζουν τα πράγματά τους. Παράλληλα, αυτή η διάκριση συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης και ιδιωτικότητας.

#2 Κοινόχρηστα και προσωπικά αντικείμενα

«Τα παιχνίδια σου, τα παιχνίδια μου, τα παιχνίδια μας». Αυτός πρέπει να είναι ο κανόνας. Τα παιδιά μπορούν να έχουν τόσο ατομικά όσο και παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που μοιράζονται με τα αδέρφια τους. Ο συνδυασμός αυτός είναι ευεργετικός για την ανάπτυξή τους:

  • Τα προσωπικά παιχνίδια αντικατοπτρίζουν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τα γούστα του κάθε παιδιού.
  • Τα κοινά παιχνίδια ενθαρρύνουν τη συντροφικότητα, το σεβασμό και την επικοινωνία.

#3 Συγκεκριμένες εργασίες για κάθε παιδί

Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να συνεργάζονται σε απλές δουλειές του σπιτιού.

Η ανάθεση διαφορετικών εργασιών σε κάθε παιδί βοηθά στην ενίσχυση της αυτονομίας τους ενώ ταυτόχρονα τους μαθαίνει να συνεισφέρουν στο οικογενειακό σύνολο.

Για παράδειγμα, αν δύο αδέρφια ηλικίας πέντε και οκτώ ετών μοιράζονται ένα δωμάτιο, το μικρότερο αδερφάκι μπορεί να φροντίσει να μαζέψει τα πράγματα από το πάτωμα και το μεγαλύτερο να ξεσκονίσει τα έπιπλα.

#4 Προσωπική διακόσμηση

Τα παιδιά θέλουν τα δωμάτιά τους να φαίνονται όμορφα, αλλά πάνω από όλα, να αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά τους.

Είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν δεξιότητες διαπραγμάτευσης και επικοινωνίας και μπορείτε βέβαια να αφήσετε το καθένα να επιλέξει κάποια στοιχεία διακόσμησης μόνο του.

Προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν τα αυτοκόλλητα τοίχου, τα φωτιστικά ή τα χρώματα των καλυμμάτων τους, δίνουμε στα παιδιά μια αίσθηση ιδιοκτησίας και προωθούμε την αυτονομία τους.

#5 Ξεκάθαρα όρια

Όταν μοιράζονται τα αδέρφια το υπνοδωμάτιο, τα όρια είναι συχνά ασαφή και μερικές φορές, η ατμόσφαιρα γίνεται άβολη.

Για παράδειγμα, το ένα αδερφάκι μπορεί να ανοίξει την τηλεόραση όταν το άλλο κάνει τα μαθήματά του ή να παίξει ενώ το άλλο κοιμάται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να τεθούν σαφή όρια σχετικά με την ιδιωτικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, όπως ο καθορισμός ωραρίων ή η ύπαρξη χώρου μελέτης σε άλλο χώρο του σπιτιού.