Από τον Άγιο Βασίλη και τη νεράιδα των δοντιών μέχρι την προσπάθεια συμμόρφωσης του παιδιού μέσω δηλώσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως: «Αν δεν φας τα λαχανικά σου, δεν θα ψηλώσεις» και αθώα ψέματα για να προστατέψουμε τα συναισθήματα του παιδιού μας, πολλοί γονείς επιλέγουμε να μην λέμε στιγμές στιγμές την αλήθεια.

Σύμφωνα με έρευνα ωστόσο, το ψέμα μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κοινωνικοποίηση και τη μελλοντική ευημερία των παιδιών, ειδικά αν συνοδεύεται από μια αυστηρή ανατροφή και δεν υποκινείται από καλοπροαίρετους γονικούς σκοπός, όπως είναι για παράδειγμα η διατήρηση της μαγείας των Χριστουγέννων…

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 5 χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι θα πετύχουν

Πού είναι το κακό;

Tα παιδιά είναι γνωστό πως μαθαίνουν μιμούμενα τις συμπεριφορές των γονιών τους. Επομένως, ένα ψέμα των γονιών μπορεί να τα κάνει να πιστέψουν ότι τα ψέματα δεν είναι κάτι κακό και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να λένε και εκείνα. Το ψέμα λοιπόν οδηγεί σε ψέμα και το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή του παιδιού και στη σχέση του με τους γονείς τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η συχνότητα και η ποσότητα των αναληθών δηλώσεων έχει σημασία. Ένα περιστασιακό ψέμα είναι σχεδόν απίθανο να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Τα επαναλαμβανόμενα όμως, είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσουν το παιδί σε παρερμηνείες και λάθος συμπεριφορές.

Δεδομένου ότι τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς και επαναλαμβάνουν, όπως είπαμε, όσα λέμε και κάνουμε, η προσπάθεια να είμαστε πιο ειλικρινείς και ανοιχτοί με τα παιδιά μας μπορεί να ωφελήσει τη συνολική τους ανάπτυξη και μάλλον είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική.

Σε περίπτωση που πείτε ένα ψέμα, φροντίστε να το ομολογήσετε καθώς το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει και εξηγήστε τους λόγους.

Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι εάν οι γονείς ακολουθούν μια υποστηρικτική ανατροφή με σωστά όρια, ορισμένα αθώα ψέματα πιθανότατα θα έχουν ελάχιστη έως καθόλου αρνητική επίδραση. Αντίθετα, ένα αυταρχικό στυλ ανατροφής σε συνδυασμό με ψέματα είναι πιο πιθανό να έχει επιζήμια επίδραση στα παιδιά.

Τέλος, μπορείτε να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις- διατυπώσεις. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας παίζει ένα μουσικό όργανο και ακόμα δεν έχει καταφέρει να παίζει καλά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να του πείτε πως παίζει… απίστευτα. Αντ’ αυτού, μπορείτε να εστιάσετε στο να είστε υποστηρικτικοί με φράσεις όπως: «Χρειάζεται χρόνος και υπομονή αλλά θα μάθεις σιγά σιγά» ή «Βλέπω ότι βελτιώνεσαι».