Συχνά προκύπτουν αντιπαλότητες ανάμεσα στα αδέρφια. Ορισμένες καταστάσεις μάλιστα φαντάζουν ιδιαίτερα περίπλοκες για να τις διαχειριστούν οι γονείς. Μία από αυτές είναι και τα γενέθλια… Εσείς μπορεί να κάνετε τα πάντα για να βεβαιωθείτε πως κανένα παιδί δεν θα αισθάνεται αποκλεισμένο μια τέτοια μέρα αλλά δυστυχώς ίσως διαπιστώνετε πως τίποτα δεν λειτουργεί.

Πρώτα απ’ όλα, σκεφτείτε πως αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική. Το γεγονός ότι ένα από τα παιδιά σας ζηλεύει τα γενέθλια του αδερφού του δεν πρέπει να σας ανησυχεί, ούτε πρέπει να το εκλάβετε ως σημάδι ότι κάτι κάνετε λάθος.

Ακόμα και ως ενήλικες μπορεί να βιώσουμε το συναίσθημα της ζήλιας όταν βλέπουμε πως δεν είμαστε εμείς οι… πρωταγωνιστές.

Ας δούμε από πού μπορείτε να ξεκινήσετε.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Η σχέση μεταξύ τεχνολογίας και ψυχικής υγείας

Ενημερώστε εκ των προτέρων

Το να γνωρίζουν και να κατανοούν τα παιδιά εκ των προτέρων τι θα συμβεί δεν θα εμποδίσει τη ζήλια, αλλά μπορεί να τα βοηθήσει να προετοιμαστούν καλύτερα. Επομένως, καλό θα ήταν να μιλήσετε στα παιδιά πριν τη γιορτή.

Εξηγήστε τους ότι θα γίνει πάρτι και το ένα αδερφάκι θα λάβει δώρα. Υπενθυμίστε τους επίσης ότι όποιος κι αν έχει γενέθλια, θα απολαύσει αντίστοιχα προνόμια όταν έρθει η στιγμή.

Βάλτε τα παιδιά να βοηθήσουν στις προετοιμασίες

Όλα τα αδέρφια μπορούν να είναι μέρος των γενεθλίων, συμμετέχοντας στις προετοιμασίες της επερχόμενης γιορτής.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είναι απλώς παρατηρητές αλλά θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον ενθουσιασμό του να κάνουν ευτυχισμένο ένα άτομο που αγαπούν.

Μην προσφέρετε δώρα σε όλα τα παιδιά

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να ανέχονται την απογοήτευση, καθώς αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους. Εάν προσπαθούμε ως γονείς με κάθε τρόπο να τα κάνουμε να αποφύγουν αυτήν την ενόχληση, δεν τους προσφέρουμε απαραίτητα εργαλεία για το μέλλον τους.

Επικύρωση του συναισθήματος

Η ζήλια για τα γενέθλια ενός αδερφού μπορεί να είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα για τα παιδιά.

Επομένως, είναι σημαντικό να τα βοηθήσετε να αναγνωρίσουν αυτό που νιώθουν μέσω της συζήτησης, να τους επιτρέψετε να το εκφράσουν και να τα καθησυχάσετε ότι τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά.

Αυτή η ασφάλεια, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερη ζήλια και να κατορθώσουν να τη διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.