Τα παιδιά, κυρίως στην εφηβεία, αρέσκονται στο να περνούν χρόνο στο κινητό τους, «σκρολάροντας» στα social, συνομιλώντας, παίζοντας κτλ. Κι ενώ η σχέση τεχνολογίας και ψυχικής υγείας είναι πολύπλοκη και ορισμένες πτυχές της παραμένουν ακόμα άγνωστες, υπάρχουν κάποια δεδομένα που καλό είναι όλοι οι γονείς να λαμβάνουν υπόψιν.

#1 Οι διαδικτυακοί φίλοι είναι σημαντικοί γαι το παιδί

Διαβάστε επίσης: Πρόωρη εφηβεία: Πώς συνδέεται με το άγχος στην εγκυμοσύνη;

Όταν ένας έφηβος μιλάει για έναν φίλο σε μια άλλη χώρα τον οποίο δεν έχει συναντήσει ποτέ, ως ενήλικες τείνουμε να αμφισβητούμε τη σπουδαιότητα αυτής της φιλίας. Ωστόσο, οι έφηβοι φαίνεται να εκτιμούν πολύ αυτές τις διαδικτυακές φιλίες, ειδικά αν μιλάμε για ένα παιδί που περνά μια φάση θλίψης ή στρες.

Χαρακτηριστικά, μελέτη σε 630 εφήβους αποκάλυψε ότι όσα παιδιά βίωναν αρνητικά συναισθήματα, αισθάνονταν πως λαμβάνουν περίπου το ίδιο επίπεδο υποστήριξης από προσωπικές και διαδικτυακές φιλίες, με τις δεύτερες να διαδραματίζουν έναν προστατευτικό ρόλο.

#2 Πολλά παιδιά «ανοίγονται» περισσότερο στο διαδίκτυο

Η αίσθηση ανωνυμίας του διαδικτύου, ενθαρρύνει συχνά μικρούς και μεγάλους να μοιράζονται περισσότερα από ό,τι συνήθως ή από ό,τι πρέπει.

Οι διαδικτυακές συνομιλίες μπορεί να περιλαμβάνουν λοιπόν ευαίσθητα θέματα και αυτό δεν είναι πάντα κάτι κακό καθώς online, τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν συνομηλίκους τους με παρόμοια προβλήματα και να υποστηρίξουν το ένα το άλλο.

Από την άλλη πλευρά όμως, λανθασμένες εικόνες και συμβουλές ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.

#3 Για τα περισσότερα, τα social media είναι μια απόλαυση

Ωστόσο, ο πολύς χρόνος στο διαδίκτυο μπορεί να συνεπάγεται λιγότερο χρόνο πραγματικής επαφής με φίλους και μεγαλύτερη έκθεση σε κινδύνους, όπως η κοινωνική σύγκριση και ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο υπερβολικός χρόνος οθόνης έχει συνδεθεί με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και πως οι διαδικτυακές συνομιλίες δεν αρκούν για να καλύψουν από μόνες τους τις κοινωνικές τους ανάγκες.

#4 Το κινητό «κλέβει» τον ύπνο

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται συχνά αντιμέτωπα με κακή ποιότητα και ελλιπή ποσότητα ύπνου. Τα κινητά αλλά και άλλες συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά την ανάπαυση και επομένως την ψυχική υγεία.

Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια και η χρήση να περιορίζεται σε φυσιολογικά χρονικά πλαίσια, ιδανικά όχι τη νύχτα.