Αν ανησυχείτε πως το μοναχοπαίδι σας δεν είναι… ομαδικός παίκτης και όταν μεγαλώσει θα δυσκολευτεί στις επαγγελματικές του συνεργασίες, η επιστήμη έχει καλά νέα. Το γεγονός και μόνο ότι τα μοναχοπαίδια δεν χρειάζεται να διεκδικήσουν επιπλέον προσοχή, αυξάνει τις πιθανότητες μιας μελλοντικής επιτυχημένης καριέρας.

Διαβάστε επίσης: Μαμά και κόρη: Δραστηριότητες που θα σας δέσουν

«Τα περισσότερα στερεότυπα για τα μοναχοπαίδια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δηλώνει  η Άβα Αζνάρ, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Winchester. Και συνεχίζει:

«Η αυτοπεποίθηση που αποκτά συνήθως ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς αδέρφια, του επιτρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό του με μεγαλύτερη ευκολία και να προστατεύει περισσότερο τα όριά του, στοιχεία χρήσιμα στον εργασιακό χώρο.

Επιπλέον, τα περισσότερα μοναχοπαίδια περνούν πολύ χρόνο με ενήλικες, γεγονός που μπορεί επίσης να συμβάλλει στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Τα παιδιά αυτά συνηθίζουν να κάνουν ερωτήσεις στους μεγαλύτερους χωρίς να νιώθουν κάποιο άγχος ότι πρέπει να φανούν πιο έξυπνα ή πιο έμπειρα απ’ ό,τι είναι, πράγμα που μπορεί να συμβεί μέσα σε παρέες συνομηλίκων».

Team players και τα μοναχοπαίδια…

Ομάδα ερευνητών εξέτασε βαθύτερα το θέμα ως προς τα μοναχοπαίδια και το χώρο εργασίας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα μοναχοπαίδια συνέβαλαν τόσο στην ομαδική προσπάθεια όσο και τα παιδιά με αδέρφια.

Είτε δούμε παλαιότερα ευρήματα είτε πιο πρόσφατα, τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά: τα μοναχοπαίδια έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εργασία. Αντιλήψεις επομένως που υποστηρίζουν πως αυτά τα παιδιά είναι συνήθως κακομαθημένα, εγωκεντρικά και επομένως στερούνται ομαδικού πνεύματος, αποτελούν εικασίες που αναιρούνται από την επιστήμη.

Συμβουλές για να μεγαλώσετε σωστά το μοναχοπαίδι σας

Καλώς ή κακώς, παίρνει όλη την αγάπη και την προσοχή σας, αλλά αυτό του δίνει ηγετικές ικανότητες, έχει την τάση να ωριμάζει γρηγορότερα και χαίρεται όταν ευχαριστεί τους άλλους.

Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τι κάνει περισσότερο καλό σε ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς αδέρφια.

Μην επιδιώκετε να καταφέρει ό,τι δεν κάνατε εσείς

Είναι γεγονός ότι το μοναχοπαίδι κάνει ό,τι μπορεί για να σας ικανοποιήσει και φέρεται σαν μικρός ενήλικας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι χρειάζεται επίσης χώρο και ελευθερία για να εκφραστεί. Μην κάνετε προβολή τις δικές σας επιθυμίες στο παιδί. Επιτρέψτε του να εξερευνήσει τα δικά του ενδιαφέροντα και κλίσεις.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να ανακατεύεστε σε μόνιμη βάση στη ζωή του

Τα μοναχοπαίδια τείνουν να είναι τελειομανή, οπότε μην επεμβαίνετε για να διορθώσετε τα λαθάκια που κάνει.

Βοηθήστε το στη διαχείριση μιας απογοήτευσης

Ακριβώς επειδή είναι τελειομανή, τα μοναχοπαίδια θέτουν υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό τους και όταν δεν τα καταφέρνουν, νιώθουν μεγάλη απογοήτευση. Δείξτε τους ότι δεν χρειάζεται να είναι καλοί σε όλα.

Μην κάνετε τα πάντα για εκείνο

Αφήστε το παιδί να μάθει αφού πάθει και να δει το αληθινό πρόσωπο της ζωής κάποιες φορές.

Δώστε του ευκαιρίες να κάνει παρέα με άλλα παιδιά

Αντί να μιλάει με τα παιχνίδια του, μπορείτε να κανονίζετε ώρες παιχνιδιού με οικογενειακούς φίλους, συγγενείς ή συμμαθητές από το σχολείο.

Αφήστε την αυστηρότητα

Γελάστε και δείξτε στο μοναχοπαίδι σας την αστεία πλευρά της ζωής. Δεν χρειάζεται να υπάρχει παντού πρόγραμμα και κανόνες.