Ένα φυσιολογικό στάδιο στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι και αυτό που νιώθει πως είναι το… κέντρο του κόσμου. Είναι μια φάση κατά την οποία το παιδί πεισμώνει και εκδηλώνει εγωισμό. Απέναντι σε μια τέτοια συμπεριφορά, ως γονείς καταρχήν είναι ωφέλιμο να δείξουμε κατανόηση και σταθερότητα καθώς και να κάνουμε υπομονή.

Ο σκοπός άλλωστε δεν είναι να αλλάξουμε αυτή τη στάση αλλά να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει πραγματικά το γιατί δεν είναι καλό να την υιοθετεί.

 

Διαβάστε επίσης: Υγιεινές συνήθειες: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να τις υιοθετήσουν;

 

Πρώτο «κλειδί» η υπομονή

Όπως είπαμε, αυτή η φάση είναι φυσιολογική και ως γονείς θα πρέπει να εξασκήσουμε τον αυτοέλεγχο για να ανταποκριθούμε με ηρεμία στα «όχι» του παιδιού.

Παρά την κακή συμπεριφορά του, δεν πρέπει να ενδώσουμε στις επιθυμίες του. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα και, ως εκ τούτου, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και συνεπείς σε όσα του έχουμε πει.

Όταν βέβαια μπορεί να υπάρξει ευελιξία και έχουμε να κάνουμε με κάτι απλό, όπως το να αφήσουμε το παιδί να επιλέξει το χρώμα της μπλούζας που θέλει ή ποιο παιχνίδι θα πάρει μαζί του στο πάρκο, τότε είναι καλό να του επιτρέπουμε να παίρνει αποφάσεις.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για κάτι πιο σημαντικό, όπως το να μη θέλει να κρατά το χέρι μας στο δρόμο ή να μη θέλει να ντυθεί για να φύγουμε από το σπίτι, θα πρέπει να είμαστε ναι μεν στοργικοί αλλά από την άλλη σταθεροί σε εκείνο που πρέπει να γίνει.

 

Δεύτερο «κλειδί» οι σαφείς κανόνες

Είναι απαραίτητο να υπάρχουν όρια και κανόνες και να γίνονται σεβαστά από το παιδί. Για να είναι αυτό εφικτό πρέπει πάντα να εξηγούμε στο παιδί γιατί αυτό που του λέμε είναι απαραίτητο να γίνει.

Βεβαίως, όσον αφορά τους κανόνες είναι σημαντικό να δίνετε πρώτα εσείς το καλό παράδειγμα. Οι πράξεις είναι ο καλύτερος δάσκαλος για εκείνο και μπορούν να το διδάξουν πολύτιμες αξίες ζωής όπως για παράδειγμα ο σεβασμός και η γενναιοδωρία.

Είναι επιπλέον πολύ σημαντικό να είμαστε με το σύντροφό μας σύμφωνοι όσον αφορά τα όρια και τους κανόνες εντός και εκτός σπιτιού. Εάν υπάρχουν διαφωνίες, ιδανικά μην τις εκφράζετε παρουσία του παιδιού διότι το αποτέλεσμα θα είναι να μπερδευτεί και τελικά να έχει μεγαλύτερη άρνηση να συμμορφωθεί.

 

Τρίτο «κλειδί» η επιβράβευση

Όταν το παιδί κάνει κάτι θετικό, είναι σημαντικό να το επισημαίνετε. Θα πρέπει να δώσετε σημασία στις θετικές ενέργειες και να μην επισκιάζονται από τις αρνητικές. Σταδιακά, με ψυχραιμία και προσεκτική διαχείριση, αυτό το στάδιο θα ξεπεραστεί και θα δείτε και μόνοι σας γυρνώντας πίσω το χρόνο πως ήταν απλά μια φάση…