Οι υγιεινές συνήθειες που κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας φαίνεται μια πολύ απλή διαδικασία, αφού πολλές φορές ενεργούμε χωρίς καν να τις σκεφτούμε. Ωστόσο, η υιοθέτηση μιας καλής συνήθειας δεν είναι και τόσο εύκολη διαδικασία όσο ακούγεται. Απαιτεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και γνώσεων που τα παιδιά δεν είναι ακόμα σε θέση να έχουν.

Χρειάζεται λοιπόν χρόνος και υπομονή ώστε οι συνήθειες αυτοφροντίδας και ευεξίας να μπουν κάποια στιγμή και για εκείνα στον… αυτόματο πιλότο. Τι άλλο χρειάζεται να κάνουμε;

 

Διαβάστε επίσης: 3 παιχνίδια για να ενσταλάξετε στα παιδιά αξίες ζωής

 

 

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες

 

Με καλή οργάνωση

Εάν θέλετε για παράδειγμα η άθληση να γίνει μέρος της ζωής του παιδιού σας, σκεφτείτε: Πότε μπορείτε να πηγαίνετε και να φέρνετε το παιδί προς και από το χώρο προπόνησης; Είναι αυτός ο χρόνος διαθέσιμος στην καθημερινότητά σας; Θα μπορείτε τελικά εσείς οι ίδιοι να ανταποκριθείτε μακροπρόθεσμα; Μήπως το παιδί θα προτιμούσε να ασχοληθεί με ένα άλλου είδους σπορ από αυτό που έχετε εσείς κατά νου;

 

Με επιμονή και επεξήγηση

Εάν το παιδί σας βαριέται λόγου χάριν να βουρτσίζει τα δόντια του, επιμείνετε εξηγώντας του τα οφέλη του να το κάνει. Εάν το παιδί γνωρίζει ποια είναι η σημασία αυτής της ενέργειας, το γιατί δηλαδή πρέπει να την κάνει, μπορεί να βρει πιο εύκολα, αλλά και να διατηρήσει, το κίνητρό του.

 

Με το να δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον

Μια καλή συνήθεια είναι και το διάβασμα και άλλη μια, η υγιεινή διατροφή. Εάν θέλετε το παιδί σας να αρχίσει να διαβάζει βιβλία, πρέπει να δημιουργήσετε μια ήσυχη και χαλαρή ατμόσφαιρα και να έχει το παιδί άμεση πρόσβαση σε αυτά. Εάν πάλι θέλετε να τρώει υγιεινά, περιορίστε τους «πειρασμούς» και προσφέρετέ του περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

 

Με το να υπολογίζουμε τη γνώμη του παιδιού μας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί μια πράξη να γίνει συνήθεια. Πριν επιβάλετε τον δικό σας, ρωτήστε το παιδί εάν μπορεί να σκεφτεί άλλους τρόπους για να κάνει εκείνο που του λέτε.

 

Με το να είμαστε συνεπείς

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες, θα πρέπει να αποφεύγετε να του στέλνετε αντιφατικά μηνύματα και να είστε σταθεροί σε αυτό που είναι ωφέλιμο να γίνει. Αλλιώς, το παιδί θα μπερδευτεί και δεν θα καταλαβαίνει τι πρέπει τελικά να κάνει.

 

Με το να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες

Ειδικά αν το παιδί είναι ακόμα μικρό.

Η αρχή μιας συνήθειας είναι συνήθως το πιο δύσκολο κομμάτι. Έτσι, στην αρχή, μπορείτε να κάνετε την όποια δραστηριότητα μαζί με το παιδί σας. Επίσης, είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί οδηγίες βήμα προς βήμα με απλό τρόπο, ώστε να είναι σαφείς και να είστε, όπως είπαμε και πριν, πολύ υπομονετικοί.