Η μουσική εκπαίδευση έχει αποδειχθεί ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, οπότε γιατί να μην εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της και στο σπίτι; Οι δραστηριότητες μετά ρυθμού και μουσικής, εκτός από την τόνωση της δημιουργικότητας των παιδιών, αποτελούν μια μορφή ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους και επιπλέον: διεγείρουν τον εγκέφαλο, μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν ορισμένα μαθησιακά προβλήματα και ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Έτοιμοι λοιπόν για μουσικά παιχνίδια στο σπίτι;

 

Διαβάστε επίσης: Άγγιγμα: Πώς βελτιώνει την ανάπτυξη του μωρού και την υγεία της μαμάς

 

 

Μουσικές δραστηριότητες με πολλά οφέλη για τα παιδιά

 

Παίξτε διαφορετικά μουσικά όργανα

Ό, τι έχετε, εάν έχετε στο σπίτι. Θυμηθείτε πως και να μην έχετε, τα οικιακά σκεύη μπορούν να λειτουργήσουν ως μουσικά όργανα βγάζοντας διάφορους ήχους.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και τα δικά σας όργανα με υλικά που έχετε στο σπίτι. Για παράδειγμα, μαράκες με μερικά άδεια μπουκάλια και λίγο ρύζι ή μια κιθάρα με ένα κομμάτι χαρτόνι και λίγα λαστιχάκια.

Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα παίζοντας και βοηθήστε τα να ανακαλύψουν νέους ρυθμούς.

 

Χορέψτε

Μια άλλη βασική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη μουσική είναι φυσικά ο χορός. Βάλτε να παίζουν τα αγαπημένα σας τραγούδια και χορέψτε μέχρι να… πονέσουν τα πόδια σας.

Χορεύοντας, εκτός του ότι διασκεδάζουμε, χαλαρώνουμε και ξεχνάμε ό,τι μπορεί να μας απασχολεί. Επίσης, ο χορός είναι η τέλεια δραστηριότητα για να απελευθερωθεί η ενέργεια που όλα τα παιδιά έχουν και αποτελεί βεβαίως ευκαιρία για σωματική άσκηση!

 

 

Ζωγραφίστε μετά μουσικής

Με αυτή τη δραστηριότητα, συνδυάζετε δύο μορφές τέχνης: τη μουσική και τη ζωγραφική.

Επιλέξτε δύο τραγούδια με διαφορετικούς ρυθμούς, στυλ, ταχύτητες και εντάσεις και στη συνέχεια:

  • Καλύψτε τα μάτια του παιδιού ώστε να ακούει τη μουσική χωρίς να βλέπει.
  • Έπειτα, ζητήστε του να προσπαθήσει να ζωγραφίσει ό,τι συναίσθημα του προκάλεσε αυτό το τραγούδι.
  • Κάντε το ίδιο με το δεύτερο τραγούδι.

Όταν έχετε και τις δύο ζωγραφιές, συζητήστε με το παιδί τι σημαίνουν για εκείνο.

 

 

Καραόκε στο σπίτι

Βάλτε ένα τραγούδι στο YouTube που σας αρέσει και που γνωρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας και:

  • Δημιουργήστε μια μπάντα: Φανταστείτε ότι είστε ένα δημοφιλές μουσικό συγκρότημα και τραγουδάτε τα τραγούδια σας μπροστά σε κοινό.
  • Οργανώστε ένα talent show: Πείτε εναλλάξ το τραγούδι που θέλετε και βάλτε άλλα μέλη της οικογένειας να σας βαθμολογήσουν. Στο τέλος κάποιος θα κερδίσει το έπαθλο…