Ως μαμά, από την πρώτη στιγμή που φέρατε στον κόσμο το παιδί σας, μπορεί να νιώσατε πως οφείλετε να εκτελέσετε το ρόλο σας στο βαθμό που να αγγίζει την τελειότητα. Φοβούμενη πως από τις πράξεις σας εξαρτάται το μέλλον και η προσωπικότητα του παιδιού σας, ίσως μπήκατε σε μια διαδικασία να προσπαθείτε να μην κάνετε ποτέ λάθη. Ξεχάσατε όμως μάλλον πως, εκτός από μαμά, είστε και άνθρωπος. Τα λάθη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Ως γονείς συχνά ξεχνάμε πόσο σπουδαία και δύσκολη είναι η δουλειά μας. Δεν είμαστε τέλειοι. Ναι. Κάνουμε λάθη. Αλλά τα διορθώνουμε και προσπαθούμε ξανά! Αυτό είναι και το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς και, μάλιστα, αυτοί που επιδιώκουν την τελειότητα μπορεί να βάζουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης: Παίζοντας ανταγωνιστικά αθλήματα με υγιή τρόπο

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο που έγινε σε πάνω από 700 γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι το 57% αυτών υφίστανται burnout (εξουθένωση), εξαιτίας της προσπάθειάς τους να είναι τέλειοι.

Οι ερευνητές από τη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου του Οχάιο συνδέουν τα υψηλότερα επίπεδα γονικής εξουθένωσης και τις σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας με περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά.

«Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τους εαυτούς μας ως γονείς. έχουμε μεγάλες προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας. Κι από την άλλη, η σύγκριση με άλλους ανθρώπους και οικογένειες είναι αναπόφευκτη, όπως αναπόφευκτη είναι και η κριτική. Είτε ηθελημένα, είτε όχι, η κριτική είναι πάντα εκεί», σημειώνει η συγγραφές της μελέτης Κέιτ Γκώλικ.

Μια «ατελής» μαμά είναι το… «τέλειο» πρότυπο για το παιδί της

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Παρατηρώντας τη συμπεριφορά σας, το παιδί αποκτά, όπως είπαμε, εργαλεία για το μέλλον. Όταν κάνετε λάθη, τα παραδέχεστε και ζητάτε συγγνώμη, όταν εκφράζετε τη θλίψη και τις απογοητεύσεις σας, θα είστε το πρότυπο του παιδιού ώστε και το ίδιο να μπορεί να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται σωστά τέτοιες καταστάσεις και συναισθήματα.

Αν σας δει να ξεπερνάτε μια δυσκολία, θα ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει και εκείνο. Αν σας δει να αποδέχεστε και να διαχειρίζεστε τη λύπη σας, θα σας μιμηθεί. Μην ξεχνάτε πως πάντα, όλοι έχουμε κακές μέρες και τα παιδιά μας δεν αποτελούν εξαίρεση, επομένως είναι πολύτιμο το γεγονός ότι, μέσω του παραδείγματός σας, το παιδί θα ξέρει πώς να ξεπεράσει αυτές τις στιγμές.