Ανησυχητικά ποσοστά αύξησης παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος σε θανάτους ασθενών. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τους 930.000. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επόμενα 15 χρόνια τα νέα περιστατικά ανά έτος θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1,6 εκατομμύριο (ποσοστό αύξησης 73%). Οι νέοι ασθενείς (κάτω των 50 ετών) εμφανίζουν ετησίως μια αύξηση 3% και κατά τη στιγμή της διάγνωσης, συχνά βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Μάλιστα, έρευνα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ, έδειξε ότι μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά και ρευματικά νοσήματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Το 2020, 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Ενώ τα δεδομένα φανερώνουν την αύξηση της νόσου, οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι την προκαλεί. Οι περισσότεροι ωστόσο συμφωνούν ότι παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος παίζουν ρόλο.

Οι παράγοντες κινδύνου

Πρόσφατη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, υποδηλώνει ότι η επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνων πρώιμης έναρξης.

«Πολλαπλοί τύποι καρκίνου γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι μεταξύ των νέων παγκοσμίως», δήλωσαν σε δελτίο τύπου οι επιστήμονες. «Η κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν σε αυτή την αύξηση είναι το κλειδί για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου στις νεότερες και τις μελλοντικές γενιές».

«Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της επιτάχυνσης της γήρανσης και του κινδύνου πρώιμης έναρξης καρκίνου, παρέχουμε μια νέα προοπτική όσον αφορά τις αιτίες εμφάνισης της νόσου σε νεαρές ηλικίες. Εάν επικυρωθούν, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης θα μπορούσαν να προλάβουν τον καρκίνο και οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι σε νεότερα άτομα με σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου συνδέονται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως:

  • Παχυσαρκία.
  • Καθιστική ζωή.
  • Κάπνισμα.
  • Κατανάλωση αλκοόλ.
  • Έλλειψη άσκησης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες και η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθοδηγούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους συνηθειών. Όλος ο ελεύθερος χρόνος ξοδεύεται σήμερα δυστυχώς μπροστά σε μια οθόνη. Εκτός από τη συναισθηματική εξάντληση που προκαλεί αυτό το διαρκές κυνήγι ενός εικονικού κόσμου, είναι επίσης επιζήμιο για τη συνολική υγεία και χρειάζεται μέτρο και μεγάλη προσοχή», καταλήγουν.