Αν έχετε ένα έφηβο παιδί πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί τι ισχύει για την γυμναστική στην εφηβεία. Ποια είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης, αλλά και πόση ώρα είναι ιδανικό να διαρκεί.

Οι γιατροί προτείνουν οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών να ασκούνται καθημερινά κάνοντας μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα. Η λιγότερη σωματική άσκηση που πρέπει να έχει ένας έφηβος είναι 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Ενώ ιδανικά πρέπει να ασκούνται 60 λεπτά την ημέρα, πέντε με έξι φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Πώς μπορείτε να μυήσετε τα παιδιά σας

Η τακτική άσκηση από 30-60 λεπτά, 3-6 φορές την εβδομάδα βοηθάει τον έφηβο να βελτιώσει την υγεία του και τη φυσική του κατάσταση. Αν το παιδί σας κάνει κάποιο άθλημα τότε το να κάνει τακτική άσκηση δεν είναι δύσκολο, είναι όμως δύσκολο όταν ο αθλητισμός δεν είναι μέρος της καθημερινότητας του παιδιού σας. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε με μερικούς απλούς τρόπους να εντάξετε την άσκηση στη ζωή του:

  • Κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια βόλτα με το ποδήλατο. Θα βοηθήσει το παιδί να γυμναστεί αλλά και φυσικά να αισθανθεί καλύτερα, κάνοντας βόλτες στη φύση.
  • Το νερό είναι ένα μέρος που ο περισσότερος κόσμος αγαπά, και ένα μέρος που το παιδί σας μπορεί να γυμναστεί πολύ αποτελεσματικά ενώ παράλληλα διασκεδάζει. Μπορεί να είναι στη θάλασσα το καλοκαίρι, ή και σε κάποια πισίνα η οποία είναι παντώς καιρού.
  • Αν έχετε ένα σκυλάκι μπορείτε να παίρνετε το παιδί μαζί στη βόλτα του, ή να το βγάζει μόνο του. Με τον τρόπο αυτό το παιδί σας όχι μόνο θα ασκηθεί, όχι μόνο θα έρθει σε επαφή με ένα ζωάκι που μπορεί να ωφελήσει την ψυχική του υγεία, αλλά θα το βοηθήσει να αποκτήσει μια αίσθηση ευθύνης, από νεαρή ηλικία. Αν δεν έχετε εσείς σκυλάκι τότε μπορείτε να ζητήσετε από κάποιο κοντινό σας άτομο που έχει.

Υπερβολική γυμναστική στην εφηβεία

Δεδομένου ότι η γυμναστική έχει γίνει πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια και οι fitness influencers βρίσκονται στο προσκήνιο, μπορεί πολλοί έφηβοι να επηρεάζονται και να περνούν πολύ χρόνο κάνοντας γυμναστική.

Η υπερβολική γυμναστική στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού και δεν αποτελεί μια συνήθεια που πρέπει να αγνοήσετε, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.

Οι έφηβοι που γίνονται εμμονικοί με την γυμναστική μπορεί έχουν αυξημένο άγχος και τύψεις γύρω από το φαγητό και την αύξηση βάρους και μπορεί να προσπαθούν να έχουν ένα συγκεκριμένο σώμα.

Αυτά είναι τα ανησυχτικά σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας εστιάζει υπερβολικά στη γυμναστική:

  • Η γυμναστική είναι προτεραιότητα του και αγνοεί τους φίλους του και άλλες υποχρεώσεις
  • Γυμνάζεται πολλές ώρες την ημέρα και ανησυχεί υπερβολικά ότι θα πάρει βάρος
  • Έχει συνεχούς τραυματισμούς από τη γυμναστική

Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μια υγειή σχέση με τη γυμναστική

Για να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει την γυμναστική, με μέτρο, είναι σημαντικό να αποτελείτε και εσείς το σωστό πρότυπο. Κάντε μαζί δραστηριότητες, όπως οικογενειακές πεζοπορίες και ακολουθήστε μια λιγότερο καθιστική ζωή, μειώνοντας τον χρόνο που περνάτε μπροστά από τις οθόνες.

Μόλις το παιδί σας ξεκινήσει και γίνει πιο δραστήριο, η άσκηση θα γίνει μέρος της ζωής του και θα διατηρήσει ένα υγιές μυαλό και σώμα!