Υλικά
Για τον αρακά
70 ml ελαιόλαδο
150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γρ. καρότο, σε καρέ
200 γρ. πατάτα, σε καρέ
500 γρ. αρακάς
120 ml λευκό κρασί
700 ml νερό
Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
5 αβγά
Χυμός από 3 λεμόνια
1 κ.γ. αλάτι ψιλό
1 πρέζα πιπέρι
500 ml ζωμός από τον αρακά
1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
Ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι ή μοσχολέμονο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Για τον αρακά: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και την πατάτα, και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5΄-7΄. Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε λίγο.
Βήμα 2ο
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Καλύπτουμε το φαγητό με το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40΄, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Βήμα 3ο
Για το αβγολέμονο: Χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αβγοδάρτη, τα αβγά, τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε λίγο-λίγο, με μια κουτάλα, από τον ζεστό ζωμό του φαγητού. Δεν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα γιατί θα σφίξει το αβγό.
Βήμα 4ο
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αβγολέμονο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε το φαγητό με το μάραθο και το ξύσμα μοσχολέμονου ή λεμονιού.
Tip
Το σβήσιμο με λευκό κρασί και το αβγολέμονο δίνουν μια διαφορετική νότα στο απλό, καθημερινό φαγητό.