Τα παιδικά εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό – Γιατί ο μύθος επιμένει

Αν και η θεωρία αυτή έχει διαψευσθεί σε πολλές μελέτες από όλο τον κόσμο, ο μύθος που συνδέει τα παιδικά εμβόλια με τον αυτισμό εξακολουθεί να υπάρχει.
παιδικά,εμβόλια
8 Αυγούστου 2025 | 10:34

Μια ακόμα μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα τακτικά παιδικά εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό.

Η θεωρία αυτή εμφανίστηκε πριν από τρεις δεκαετίες και έγινε πολύ δημοφιλής μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης σε ένα σημαντικό ιατρικό περιοδικό το 1998.

Αν και η θεωρία αυτή έχει έκτοτε διαψευσθεί σε πολλές μελέτες από όλο τον κόσμο, ο μύθος εξακολουθεί να υπάρχει σύμφωνα με το Euronews.

Σήμερα, οι ακτιβιστές κατά των εμβολίων συχνά επισημαίνουν το αλουμίνιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ίχνη σε πολλά παιδικά εμβόλια για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους, για να υποστηρίξουν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή.

Αντι-εμβολιαστές διαμαρτύρονται έξω από την επίσημη κατοικία του κυβερνήτη Andrew Cuomo στην Albany της Νέας Υόρκης, τον Ιούνιο του 2020. (Shutterstock)

Δανοί ερευνητές εξέτασαν αυτό το ζήτημα στην τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine και περιελάμβανε περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1997 και 2018.

Διαπίστωσε ότι τα εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, άσθμα ή αυτοάνοσες διαταραχές.

Ο Δρ Niklas Andersson, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής εμβολίων στο Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «καθησυχαστικά».

«Δεν βρήκαμε τίποτα που να υποδηλώνει ότι η πολύ μικρή ποσότητα αλουμινίου που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών αυξάνει τον κίνδυνο 50 διαφορετικών προβλημάτων υγείας στην παιδική ηλικία», δήλωσε ο Andersson σε μια ανακοίνωση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να διαλυθεί οι παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια, τα οποία έχουν γίνει πολιτικό θέμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία COVID-19.


Οι υγειονομικές αρχές κατηγορούν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες για την αύξηση του αριθμού των γονέων που αποφασίζουν να μην κάνουν τα εμβόλια ρουτίνας, αφήνοντας έτσι περιθώρια για την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης στην Ευρώπη και αλλού.

Γιατί ο μύθος επιμένει

Η θεωρία ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό κέρδισε έδαφος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου του Βρετανού γιατρού Andrew Wakefield στο The Lancet, ένα κορυφαίο ιατρικό περιοδικό, το 1998, στο οποίο εικάζονταν ότι το εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) μπορεί να προκαλέσει αυτισμό.

Η μελέτη ήταν γεμάτη μεθοδολογικά λάθη και παραποιημένα δεδομένα και αργότερα αποσύρθηκε.

Ο Wakefield, ο οποίος κέρδισε χρήματα από αγωγές που άσκησε εναντίον κατασκευαστών εμβολίων, έχασε επίσης την ιατρική του άδεια.

Ωστόσο, οι ιδέες του ήταν πειστικές για γονείς που παρατήρησαν ότι τα παιδιά τους έλαβαν το εμβόλιο MMR περίπου την ίδια περίοδο που άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα αυτισμού.

Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι αυτό ήταν στην πραγματικότητα μια σύμπτωση. Αν και όλα τα εμβόλια ενέχουν κάποιο κίνδυνο παρενεργειών, τα εμβόλια ρουτίνας για παιδιά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτών των μελετών.

Ο μύθος όμως εξακολουθεί να υπάρχει, εν μέρει επειδή πολλά είναι ακόμα άγνωστα σχετικά με τα πραγματικά αίτια του αυτισμού και επειδή οι διαγνώσεις έχουν αυξηθεί από την αρχή του αιώνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση οφείλεται εν μέρει στην ευαισθητοποίηση γύρω από τον αυτισμό και στον ευρύτερο ορισμό της διαταραχής.

Έχουν επίσης ερευνήσει εάν περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η προγεννητική έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε ορισμένα φυτοφάρμακα, μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

Ο Άντερς Χβιντ, ερευνητής εμβολίων στο SSI, δήλωσε ότι μεγάλες μελέτες όπως η πρόσφατη δανική έκθεση «αποτελούν μέρος του προπυργίου κατά της πολιτικοποίησης των γνώσεων στον τομέα της υγείας, η οποία μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

«Είναι απολύτως κρίσιμο να διαχωρίσουμε σαφώς την πραγματική επιστήμη από τις πολιτικά υποκινούμενες εκστρατείες – διαφορετικά, κινδυνεύουμε να πληρώσουν το τίμημα τα παιδιά», δήλωσε ο Χβιντ.

πηγή in.gr

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version