Η ισορροπημένη διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική, αφού αυτήν την περίοδο το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες. Στην πραγματικότητα, ενδεχομένως να χρειάζεστε 350-500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, κατά την διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου. Θα ήταν καλό να επιλέγετε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, που θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε τόσο την υγεία του μωρού όσο και την δική σας. Επίσης, αν τρώτε υγιεινά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα σας είναι πιο εύκολο να χάσετε τα κιλά αργότερα. Μερικά από τα τρόφιμα, που δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή σας είναι:

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα ήταν καλό να καταναλώνετε επιπλέον πρωτεΐνη και ασβέστιο για να καλύψετε τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν δύο τύπους πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, την καζεΐνη και τον ορό γάλακτος. Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, καθώς περιέχει περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όσπρια

Η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων περιλαμβάνει τις φακές, τα μπιζέλια τα φασόλια, τα ρεβίθια, την σόγια αλλά και τα φιστίκια. Τα όσπρια θεωρούνται εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, φυλλικού οξέος αλλά και ασβεστίου, θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται περισσότερο το σώμα σας κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε Β-καροτένιο, μια φυτική ένωση που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των περισσότερων κυττάρων και ιστών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν το αίσθημα κορεσμού, να μειώσουν τις απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μπρόκολο και σκούρα πράσινα λαχανικά

Το μπρόκολο και τα σκούρα, πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, περιέχουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες, όπως είναι οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, ο σίδηρος αλλά και το κάλιο. Επιπλέον, το μπρόκολο και τα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα και την πέψη.