Η εγκυμοσύνη είναι συναρπαστική αλλά και αγχωτική. Για να βελτιώσετε, λοιπόν, τη συναισθηματική σας κατάσταση, ορίστε μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

*Επανεξετάστε τον τρόπο ζωής σας

 

Καταγράψτε τα εργασιακά σας καθήκοντα, τις ευθύνες σας στο σπίτι και την οικογένεια και άλλες υποχρεώσεις που έχετε. Έχετε χρόνο για ήπια άσκηση, χαλάρωση, χόμπι και φίλους; Εάν αυτές οι βασικές ανάγκες λείπουν από την καθημερινή σας ζωή, ήρθε η ώρα να μειώσετε τα πράγματα που φέρνουν άγχος στη ζωή σας, για παράδειγμα αναθέτοντας οικιακά καθήκοντα σε άλλα μέλη της οικογένειας . Προγραμματίστε τον χρόνο για τον εαυτό σας, όπως θα κάνατε με μια συνάντηση για δουλειά.

Αυτήν την περίοδο είναι σημαντικό να μειώσετε τα καθήκοντά σας, να κοιμάστε περισσότερο και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Βρείτε μια ήπια μορφή γυμναστικής που σας ευχαριστεί και εξασφαλίστε χρόνο για ανάγνωση, σκέψη και προγραμματισμό για τον νέο, απίστευτα σημαντικό ρόλο της μητέρας που σύντομα θα αναλάβετε.

*Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας

 

Διατηρήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές με αυτούς που αγαπάτε, ειδικά με τον σύντροφό σας και άλλα μέλη της οικογένειας. Αν δεν τους πείτε, δεν θα ξέρουν τι αισθάνεστε και τι θέλετε ή χρειάζεστε. Ούτε θα ξέρουν πώς μπορούν να σας βοηθήσουν καλύτερα.

*Μην πιέζετε τον εαυτό σας

 

Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πιέσετε τον εαυτό σας – σωματικά ή ψυχικά. Για παράδειγμα, ζητήστε από τον σύντροφό σας να αναλάβει περισσότερες δουλειές του σπιτιού και από τη μητέρα σας να σας προετοιμάζει μερικά υγιεινά γεύματα.

*Ενημερωθείτε

 

Μάθετε από αξιόπιστες πηγές όσα περισσότερα μπορείτε όχι μόνο για τις βιολογικές αλλαγές της εγκυμοσύνης αλλά και για τις συναισθηματικές της αλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να ανησυχήσετε για ένα σύμπτωμα ή ένα συναίσθημα που έχετε επειδή θα καταλάβετε από πού προέρχεται και, το πιο σημαντικό, ότι είναι απολύτως φυσιολογικό.

*Ξεπεράστε την ενοχή σας

 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά και μη νιώθετε ενοχές γι ‘αυτό.

*Αναζητήστε βοήθεια

 

Αν νιώθετε ότι το άγχος σάς κατακλύζει και μειώνει τη λειτουργικότητά σας, μη διστάσετε να λάβετε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.