Η συχνοουρία είναι ένα σύμπτωμα που δεν απολαμβάνει καμία έγκυος γυναίκα (ειδικά όταν κατακερματίζει και υποβαθμίζει τον ύπνο που πραγματικά χρειάζεστε τώρα … ή όταν είστε έξω και δεν μπορείτε να βρείτε τουαλέτα).

Πότε ξεκινά η συχνοουρία στην εγκυμοσύνη;

Η συχνοουρία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και ξεκινά το πρώτο τρίμηνο, περίπου την 4η εβδομάδα κύησης (ή τη στιγμή που θα είχατε την περίοδό σας).

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ότι πρέπει να επισκέπτονται την τουαλέτα με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα στα τέλη της εγκυμοσύνης, από περίπου την 35η εβδομάδα κύησης και μετά. Οι επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας τείνουν να αυξάνονται και κατά το τρίτο τρίμηνο.

Τι προκαλεί συχνοουρία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για τη συχνοουρία κατηγορήστε την ορμόνη εγκυμοσύνης hCG, η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή της πυέλου σας.

Ενώ αυτή η αυξανόμενη ροή αίματος μπορεί να λειτουργήσει για αυξημένη σεξουαλική ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (εάν βέβαια έχετε διάθεση για κάτι τέτοιο), δεν είναι τόσο καλή όταν θέλετε να απολαύσετε μεγάλες βόλτες με το αυτοκίνητο: η hCG αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στα νεφρά σας, τα οποία λειτουργούν πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καθώς τα νεφρά σας λειτουργούν καλύτερα, το σώμα σας απορρίπτει τα απόβλητα του οργανισμού σας (αλλά και του μωρού) πιο γρήγορα.

Η αναπτυσσόμενη μήτρα σας φέρει επίσης κάποια ευθύνη για τις συχνές επισκέψεις σας στην τουαλέτα, καθώς ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, δίνοντάς της λιγότερο χώρο για αποθήκευση ούρων.

Κοντά στο τέλος του τρίτου τριμήνου, όταν το μωρό σας ετοιμάζεται για τον τοκετό, το κεφάλι του «πέφτει» κάτω στη λεκάνη σας και πιέζει ακριβώς στην ουροδόχο κύστη σας – πράγμα που σημαίνει ότι θα νιώθετε ακόμη πιο έντονα την ανάγκη να ουρήσετε.

Ειδικότερα για τη νυχτερινή συχνοουρία, τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Καθώς το σώμα σας απορροφά τα υγρά από τα πόδια σας ενώ κοιμάστε, αυτά τα υγρά χρησιμοποιούνται για την ούρηση.

Για να αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, φροντίστε να μην πίνετε νερό προτού ξαπλώσετε.