Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης να αποφεύγετε να κοιμάστε ανάσκελα ή στην κοιλιά σας μετά το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, δεν είναι ασφαλές να κοιμάστε ανάσκελα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, επειδή το βάρος της μήτρας και του μωρού που μεγαλώνει μπορεί να ασκήσει πίεση στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Ο ύπνος ανάσκελα είναι επίσης εκτός ορίων μόλις η κοιλίτσα σας αρχίσει να φουσκώνει.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές άνετες θέσεις ύπνου, που όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αλλά και να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην μέση και άλλες συνήθεις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης.

Γιατί πρέπει να αποφεύγεται ο ύπνος ανάσκελα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα ακούσετε συχνά ότι ο ύπνος ανάσκελα δεν ενδείκνυται, γεγονός που έχει να κάνει με την ανατομία σας και το αυξανόμενο βάρος της μήτρας σας.

Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το βάρος της εγκύου μήτρας σας μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στην κοίλη φλέβα, τη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κάτω μέρος του σώματός σας στην καρδιά.

Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει κίνδυνος μείωσης της ροής του αίματος στη μήτρα και το μωρό σας. Αυτή η κατάσταση είναι δυνητικά επικίνδυνη και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε να κοιμάστε ανάσκελα.

Γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο πλάι

Η κοίλη φλέβα βρίσκεται προς τα δεξιά της σπονδυλικής σας στήλης, για αυτό μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι καλύτερο να κοιμάστε ξαπλωμένη στην αριστερή σας πλευρά, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το συκώτι σας βρίσκεται επίσης στη δεξιά πλευρά, οπότε ο ύπνος στην αριστερή πλευρά βοηθά επίσης το έμβρυο να μην το συμπιέσει.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κλειδί είναι να μην κοιμάστε ανάσκελα αλλά στο πλάι, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε πλευρά είναι συνήθως εντάξει.

Ενώ η αριστερή πλευρά συνιστάται περισσότερο από τους γιατρούς, πολλές έγκυες γυναίκες εξακολουθούν να μετακινούνται από τη μια πλευρά στην άλλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν λοιπόν, τύχει να ξυπνήσετε στην μέση της νύχτας και να είστε ανάσκελα, απλώς γυρίστε και πάλι στο πλάι ή χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για καλύτερη στήριξη και τοποθετήστε το έτσι ώστε να σας αποτρέπει από το να γυρίσετε ανάσκελα.