• Κυριακές με Κουκλοθέατρο

Κάθε Κυριακή, στις 11.30, εναλλασσόμενο πρόγραμμα παραστάσεων κουκλοθέατρου για παιδιά, από την Unima Ελλάς. Πρωινές εκπαιδευτικές παραστάσεις για σχολεία. 

Τιμή εισιτηρίων: 8€, 

Αίθουσα: Black Box.

Πρόκειται για τη συνέχεια της πολύ επιτυχημένης συνεργασίας του ΙΜΚ με την Unima Ελλάς. Το ΙΜΚ για τρίτη χρονιά δίνει στέγη στην τέχνη της εμψύχωσης της κούκλας και προσφέρει στο κοινό, έναν τόπο συνάντησης υπό τη σκέπη ενός θεσμού, πλέον, τις Κυριακές με Κουκλοθέατρο. Διαφορετικοί, κάθε Κυριακή, θίασοι, μέλη της Unima Ελλάς, παρουσιάζουν νέες αλλά και ήδη γνωστές δουλειές τους για όλους τους μικρούς φίλους του κουκλοθέατρου και για τις οικογένειές τους.

  • «Ο Μεγαλύτερος Θησαυρός του κόσμου» – ΛΩΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ 

Θεατρική Παράσταση για όλη την Οικογένεια, 

Πρωινές εκπαιδευτικές παραστάσεις για σχολεία. 

Κάθε Κυριακή στις 12.00. 

Αίθουσα: Θέατρο, 

Διάρκεια: 75’, 

Τιμές εισιτηρίων: 10€, Κανονικό. 

«Αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή δεν αγοράζονται, προσφέρονται από καρδιά σε καρδιά». 

Η Δροσιά, η Χρύσα και ο Σπίθας βρήκαν έναν σπάνιο χάρτη που οδηγούσε στο μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου. Προς μεγάλη τους έκπληξη δεν βρήκαν θησαυρό, αλλά ένα αλλόκοτο πλάσμα που πετάει το χάρτη μακριά λέγοντας: «Από εδώ και πέρα θα σας καθοδηγήσω εγώ!» Η εντολή του είναι να ακολουθήσει ο καθένας τη δική του πορεία, για να βρει το θησαυρό. Μόνος μπούσουλας ένα ρητό, διαφορετικό για τον καθένα, που ισχυρίζεται ότι θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία, που θα συναντήσουν στον δρόμο τους. 

«Πάντα να βοηθάς, ποτέ να μη βλάπτεις». «Όλους πάντα ν’ αγαπάς και το φόβο να πετάς». «Η αγάπη δίνει και συγχωρεί, ο εγωισμός παίρνει και λησμονεί». Το κυνήγι του θησαυρού είναι γεμάτο διασκέδαση, περιπέτειες κι ανατροπές…. Συναντάνε απίθανα πλάσματα μέσα σε ένα δάσος γεμάτο ζωή. Δέντρα, ζώα, πουλιά, γίγαντες και ξωτικά γίνονται αφορμή να αναμετρηθούν… με τον εαυτό τους! Μόνος τους αντίπαλος ο ύπουλος Ίγκο, ο φύλακας του θησαυρού, που προσπαθεί να τους αποπροσανατολίσει με ένα μόνο τρόπο: «την αρνητική έκφραση του εαυτού τους». Θα καταφέρουν να τον νικήσουν και με ποιον τρόπο; 

Η παράσταση  είναι ένα πολυθέαμα που συνδυάζει με επιτυχία τους παραδοσιακούς τρόπους θεατρικής έκφρασης με τη σύγχρονη τεχνολογία. Με τη χρήση σύγχρονων μέσων (projecting, animation) ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται συνεχώς, ζωντανεύει κι αλληλεπιδρά με τους ηθοποιούς και τους θεατές, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Οι ηθοποιοί ξετυλίγουν το υποκριτικό και κωμικό τους ταλέντο μέσα σε μια πανδαισία ήχων, χρωμάτων, μουσικής και χορού, καθώς συναντούν γιγάντιες κούκλες, πλάσματα του θεάτρου σκιών και εκφραστικές μάσκες. Τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι θεατές, θα ανακαλύψουν στη διάρκειά της, διαμάντια όπως το θάρρος, η φιλία, η αγάπη, η ανιδιοτελής προσφορά, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Γιατί, όπως λέει και ο ήρωας της παράστασης: «αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή δεν αγοράζονται, αλλά προσφέρονται από καρδιά σε καρδιά».

  • «Γοργόνα, Γοργονίτσα»

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, στις 11.30, Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», Εμπνευσμένο από το γνωστό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν.

Η Εμμανουέλα Καποκάκη ξεκινώντας μια διερευνητική, προσωπική πορεία στον κόσμο της κούκλας και συνεχίζοντας το μοναχικό ταξίδι, που άρχισε από την εποχή της Λιμνοθάλασσας, κατασκευάζει, σκηνοθετεί και παίζει μόνη με τις κούκλες. Πρόκειται για one woman performance, μια ποιητική παράσταση. H βαθιά αγάπη, που θα νιώσει η μικρή γοργόνα για τον πρίγκιπα, θα την κάνει να λάμψει σαν φεγγάρι. Στο τέλος της παράστασης θα γίνει συζήτηση με τα παιδιά για τις κούκλες και το μήνυμα της αγάπης και της αυτοθυσίας που προβάλλεται.Με ευφάνταστο σκηνικό που μεταβάλλεται συνεχώς, με κουστούμι-κούκλα και κούκλες άμεσης κίνησης διαφόρων μεγεθών που ξεχωρίζουν για την πλαστικότητα και τα έντονα χρώματά τους, όπως και με έντονη δράση η γεμάτη μουσική  παράσταση μεταφέρει το θεατή στο φανταστικό κόσμο του παραμυθιού με χιούμορ και ευαισθησία.Πιο συγκεκριμένα, κύριο αντικείμενο – συνδετικός κρίκος είναι ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια που ξεκινούν  ενωμένα  σαν  βάρκα του πρίγκιπα, και στη συνέχεια σε ένα ναυάγιο χωρίζονται σε δύο παπούτσια τα οποία η γοργόνα κρατάει σαν ενθύμιο του αγαπημένου της. Και όταν θα αποκτήσει πόδια θα τα φορέσει και αυτά θα γίνουν όχημα στο ταξίδι της θηλυκότητας. Οι κύριοι τρεις χαρακτήρες είναι κούκλες άμεσης κίνησης που συνδιαλέγονται με την ηθοποιό που υποδύεται την γοργόνα. Έτσι η γοργόνα εκφράζεται δισυπόστατα σαν κούκλα που είναι η εξωτερική της εικόνα και σαν ηθοποιός που είναι η ψυχολογική, εσωτερική της κατάσταση. Η μάγισσα είναι ένα επιβλητικό, αστείο και σύνθετο τέρας με τεχνική muppet. Οι τρεις φίλοι της είναι αντικείμενα που παίζουν με τις αισθήσεις. Οι γοργόνες αδελφές της είναι δαχτυλόκουκλες. Το φεγγάρι είναι μια πρωτόγονη μάσκα. Το σκηνικό δημιουργεί ένα χώρο που παίζει με τη διαφάνεια. 

  • «Χάνσελ και Γκρέτελ»

Τετάρτη 26 και Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, στις 12.00, μουσικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ.

Αίθουσα: Θέατρο, 

Τιμή εισιτηρίων: 10€ Κανονικό, 

8€  ομαδικό, άνω των τριών ατόμων.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Λιάνα Μπάρδη-Ξένου, Σολίστ Πιάνου, συγγραφέας και Μezzo-Soprano, παρουσιάζουν για δύο μόνο παραστάσεις το Μουσικό Παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ», βασισμένο στην ομώνυμη ιστορία των αδελφών Γκριμ και σε μουσική του E. Humperdinck. Πρόκειται για μια διασκευή του κλασικού παραμυθιού με τα δύο αδέλφια των Γκριμ, όπου τα πρόσωπα που εμπλέκονται καλούνται να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους και να προχωρήσουν  στην υλοποίηση των επιθυμιών τους. Στην παράσταση, ο Χάνσελ  αποτελεί τη φωνή της συνείδησης και της ευθύνης, ενώ η Γκρέτελ ενσαρκώνει την αθώα αλλά και τολμηρή πλευρά της ιστορίας. Η Μάγισσα, είναι η μαύρη πλευρά του παραμυθιού και της ζωής. Η Κουκουβάγια, είναι η ελπίδα και η προστασία, που πηγάζουν από τη σοφία της. Ο Βασιλιάς, είναι η ανταμοιβή και η δικαίωση. Τέλος, ο Μορφέας με τις εσωτερικές του επιδράσεις, αναπαύει και «ξεκουράζει». Το έργο αναφέρεται στην αγάπη, στο μίσος, στην επιθυμία, στο χρόνο, στην ελπίδα, στο θάνατο, στη δικαίωση. Τα δυο αδέρφια συγκεντρώνονται στην αναζήτηση. Η ιστορία αφηγείται τη συνύπαρξη ανθρώπων, ζώων και φύσης. Το καθένα υπερασπίζεται ένα διαφορετικό λόγο ύπαρξης και αυτό δημιουργεί έναν ζωντανό διάλογο παθών. Η ορχηστρική μουσική διασκευασμένη από τη Μουσικό-Συγγραφέα, για σόλο Πιάνο, οδηγεί στα μονοπάτια της φαντασίας, κρατώντας μέχρι το τέλος του έργου την αγωνία του θεατή.

  •  «Φασουλής – Μια ιστορία έρωτα και θανάτου»

Κυριακή  30 Δεκεμβρίου, στις 11.30, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια, μια καρναβαλική παράσταση λαϊκού γέλιου, για παιδιά άνω των 6 ετών.

Ιστορία έρωτα και θανάτου: Το κουκλοθέατρο ως απόλυτη παρωδία της γέννησης του είδους μας και της ύπαρξής του στον κόσμο τούτο. Η τελική αναμέτρηση, με τον ίδιο τον Χάρο, αποκαλύπτει τελικά τη μόνη συνειδητή (;) ιδιότητα του Φασουλή: χτυπώντας το καμπανάκι λήξης της παράστασης, αναγνωρίζει τη φύση του –καθώς και του Χάρου- ως κούκλα και αυτοακυρώνεται προκειμένου να ακυρώσει και τον αντίπαλό του. Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν…

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ.: 210-3418550, www.mcf.gr