Η πλακουντοφαγία, όπως ονομάζεται η πράξη της κατανάλωσης του πλακούντα από τη μητέρα είναι κάτι που συμβαίνει μετά τον τοκετό στα περισσότερα θηλαστικά είδη –με εξαίρεση το θαλάσσιο λιοντάρι, τη φάλαινα και την καμήλα. Τώρα, πολλές γυναίκες κάνουν το ίδιο. Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο οι γάτες, οι σκύλοι και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θηλυκά θηλαστικά τρώνε τον πλακούντα τους, το φαινόμενο αυτό δεν έχει γίνει ακόμα απολύτως κατανοητό. Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι οι ουσίες που περιέχονται στον πλακούντα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τους επιλόχειους πόνους στη μητέρα –αν και υπάρχει και η άποψη ότι τα ζώα το κάνουν απλά για να εξαφανίσουν τα ίχνη του τοκετού, ώστε να μην αντιληφθούν τα εχθρικά ζώα ότι κάπου κοντά υπάρχει μια μητέρα και τα μικρά της, δηλαδή «εύκολα», αδύναμα θηράματα! Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση του πλακούντα έχει γίνει η νέα… μόδα και στις εκπροσώπους του ανθρώπινου είδους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο πλακούντας δεν τρώγεται στη μορφή που έχει όταν βγαίνει από το σώμα της γυναίκας αλλά ύστερα από ειδική επεξεργασία αποξηραίνεται και μοιράζεται σε κάψουλες, από τις οποίες η γυναίκα παίρνει 3 την ημέρα για 2-3 μήνες (ανάλογα με τον αριθμό που θα προκύψει). Στην Αμερική μάλιστα υπάρχουν «ειδικοί» που έρχονται στο σπίτι ή το μαιευτήριο, παίρνουν τον πλακούντα που διατηρείται μέχρι 48 ώρες στο ψυγείο και τον επιστρέφουν σε μορφή μικροσκοπικών δισκίων! Σε τι μπορεί να ωφελήσει; Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν καθόλου έρευνες που να έχουν μελετήσει τις συνέπειες που έχει η κατανάλωση του πλακούντα στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι υποστηρικτές της πράξης αυτής, βασίζονται κυρίως στη σύνθεση του συγκεκριμένου οργάνου και τα οφέλη που έχει, όπως: – Πιο γρήγορη παραγωγή του μητρικού γάλακτος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ορμόνες και κυρίως προλακτίνης. – Μικρότερη αιμορραγία, χάρη στην ωκυτοκίνη και το πολυπεπτίδιο ουροκινάση. – Περισσότερη ενέργεια, χάρη στο σίδηρο. – Αίσθημα ευεξίας, χάρη στην προγεστερόνη και την κορτιζόνη – Αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης χάρη στην παρουσία πολλών ορμονών και κυρίως της κορτικοτροπίνης, τα επίπεδα της οποίας στον οργανισμό της γυναίκας πέφτουν σημαντικά, μετά την έξοδο του πλακούντα. – Μείωση της αίσθησης του πόνου, χάρη στην ωκυτοκίνη.  ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΑΡ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΤΟΥΣ Μπορεί να μην έχει αποδειχτεί εργαστηριακά, όμως πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι ο πλακούντας μπορεί να κάνει θαύματα στην επιδερμίδα και να εξασφαλίσει νεανική εμφάνιση. Στο ίντερνετ πωλούνται καλλυντικά προϊόντα στην παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί ανθρώπινοι πλακούντες σε τιμές που φτάνουν τα 150-200 ευρώ. Ο πλακούντας περιέχει βλαστοκύτταρα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και πολλά άλλα στοιχεία που θεωρούνται ότι αποτελούν τροφή για ένα υγιές δέρμα. Για το λόγο αυτό, οι καλλυντικές και αντιγηραντικές ιδιότητές του είναι πολύ διαδεδομένες στους κύκλους των σταρ του Χόλιγουντ.  Λίγες μέρες πριν γεννήσει την κόρη της, η Κιμ Καρντάσιαν στο σόου που παρουσιάζει μαζί με την οικογένειά της στην αμερικανική τηλεόραση κάλεσε ένα γιατρό και τον ρωτούσε τι μπορεί να της προσφέρει το να φάει τον πλακούντα. Όπως σχολίασε η ίδια, είχε σκοπό να το κάνει, καθώς είχε πειστεί ότι οι ορμόνες και οι βιταμίνες που περιέχονται σ’ αυτόν, τον καθιστούν μια αληθινή πηγή νεότητας. Η πρωταγωνίστρια της σειράς Mad Men, Τζάνιουαρι Τζόουνς, από την άλλη δηλώνει πως μετανιώνει που αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι έφαγε τον πλακούντα της, μετά τη γέννηση του γιου της Ξαβιέ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνει που το έκανε. «Δεν είναι κάτι σιχαμένο… Δεν το τρως ωμό ούτε το χτυπάς στο μπλέντερ και το πίνεις. Είναι κάτι απολύτως «πολιτισμένο» που βοηθά τις γυναίκες να αποφύγουν την επιλόχεια κατάθλιψη και να έχουν περισσότερη ενέργεια. Προσωπικά, δεν ένιωσα ούτε για μία στιγμή θλιμμένη, καταπιεσμένη ή σε κακή διάθεση αφότου γέννησα, γι’ αυτό και θα το συνιστούσα σε όλες τις γυναίκες». (φωτο: www.x17agency.com)