Η κάθε μέρα σας φέρνει πιο κοντά στη «μεγάλη» μέρα. Η χαρά και η αμφιβολία ανταγωνίζονται η μια την άλλη. Μικρές ενοχλήσεις διασταυρώνονται με σαφείς ενδείξεις. Πώς θα βρείτε την ηρεμία;
Ελάχιστες εβδομάδες σας χωρίζουν από τον τοκετό. Μια περίοδος γεμάτη συγκινήσεις, ορθάνοιχτη στο μέλλον, μα και πλούσια σε νέες αισθήσεις, τόσο εξαιτίας του βάρους που έχει γίνει πολύ αισθητό όσο και εξαιτίας της επίγνωσης του «τέλειωσαν τα ψέματα, όπου να ‘ναι γεννάω». Σας προτείνουμε τρόπους για να ζήσετε όσο το δυνατόν πιο όμορφα αυτές τις λίγες μέρες.
Τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τοκετό
Το πρώτο χαρακτηριστικό σημάδι της νέας φάσης είναι η αύξηση της έντασης των «δοκιμαστικών» συσπάσεων Braxton Hicks, κατά τις οποίες η μήτρα συσπάται απαλά και μετά χαλαρώνει χωρίς να πονά. Τώρα εκδηλώνονται με την παραμικρή προσπάθεια που καταβάλλουμε. Αλλά, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Αντίθετα, αυτή είναι η απόδειξη ότι η μήτρα σας είναι υγιής και δραστήρια και ότι προετοιμάζεται για τον τοκετό. Επίσης, μην ανησυχείτε καθόλου εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί κινείται με βραδύτερους ρυθμούς. Ο χώρος που έχει στη διάθεσή του είναι μικρός πια γι’ αυτό και δυσκολεύεται να κινηθεί. Αντίθετα, οι κινήσεις του γίνονται πιο καθαρά αντιληπτές. Και εάν μετρήσετε καμιά δεκαριά στη διάρκεια του πρωινού, σημαίνει ότι όλα πάνε καλά.
Αυτές τις ημέρες χρειάζεται επίσης ένας πιο συστηματικός έλεγχος της πορείας της εγκυμοσύνης, στον οποίο περιλαμβάνεται γυναικολογική εξέταση, εξετάσεις αίματος και ούρων και έλεγχος της πίεσης.
–      Εάν η πίεσή σας έχει ανοδική τάση (η ανώτερη τιμή είναι 140 mmHg για τη μεγάλη και 90 mmHg για τη μικρή), θα ήταν σκόπιμο να την ελέγχετε κάθε εβδομάδα.
–      Με φυσικές μεθόδους μπορείτε επίσης να ελέγχετε τη δυσπεψία και την εντερική κινητικότητα. Για να αποφεύγετε τις καούρες στο στομάχι που γίνονται πιο έντονες όταν ξαπλώνετε, να δειπνείτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο, να περιορίσετε μέσα στην ημέρα τον καφέ και το τσάι, που αυξάνουν τη γαστρική οξύτητα και να μην τρώτε φρούτα μετά το γεύμα.
–      Για να διατηρηθεί ενεργό το έντερο, γεγονός που θα βοηθήσει την κανονική εξέλιξη των συσπάσεων, αρκεί να φάτε νηστικές το πρωί 10 ξερά δαμάσκηνα που θα έχετε βράσει επί μία ώρα το προηγούμενο βράδυ και θα έχετε τα αφήσει μέσα στο νερό τους (εάν πετάξετε το νερό, φεύγουν τα σάκχαρα, αλλά παραμένουν οι ίνες).
Δύο εβδομάδες πριν από τον τοκετό
Από τη στιγμή αυτή η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο τέλος της. Το παιδί είναι έτοιμο παρότι οι ωδίνες μπορεί να αργήσουν λίγες ημέρες ακόμη, μέχρι να έχει επιτευχθεί η σωστή ορμονική ισορροπία για να ξεκινήσει ο τοκετός. Στο μεταξύ οι «προπαρασκευαστικές» συσπάσεις γίνονται πιο συχνές, ιδίως μέσα στη νύχτα, ενώ μεγαλώνει και η διάρκειά τους (μέχρι μια ώρα).
–      Όσον αφορά την ανάπαυση, εάν νιώθετε την ανάγκη να κοιμηθείτε το απόγευμα, να το κάνετε οπωσδήποτε. Να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς οι πόνοι μπορεί να ξεκινήσουν από στιγμή σε στιγμή και εσείς πρέπει να είστε σε φόρμα. Να ξαπλώνετε στο αριστερό πλευρό, ώστε να μην επιβαρύνετε την κοίλη φλέβα (σημαντικό αιμοφόρο αγγείο που βρίσκεται δεξιά της σπονδυλικής στήλης) και να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση του εμβρύου.
–      Το βράδυ, προσπαθήστε να μην πίνετε πολλά υγρά πριν πέσετε στο κρεβάτι, για να μην ξυπνάτε συνεχώς για να πάτε στο μπάνιο. Πάντως δεν είναι απαραίτητο να αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη σας να κάνετε πιπί. Συχνά, όταν το μικρό έχει ήδη πάρει θέση με το κεφάλι μέσα στο γεννητικό κανάλι, το εντερικό και το ουροποιητικό σύστημα επιστρέφουν «ξαφνικά» στη φυσιολογική τους λειτουργία.
–      Εάν έχει στρίψει το κεφάλι, θα το καταλάβετε χάρη σε μια αίσθηση ότι η μήτρα έχει κατεβεί, επιτρέποντάς σας να αναπνέετε και να χωνεύετε πιο εύκολα. Θα έχετε και «αποδείξεις» εάν μετρήσετε την απόσταση από το στήθος έως την κοιλιά. Πρέπει να είναι όση και η παλάμη σας. Εάν το κεφάλι δεν έχει εισέλθει ακόμη στην πυελική κοιλότητα, προσπαθήστε να διευκολύνετε την κάθοδο με κινήσεις παρόμοιες με του χορού της κοιλιάς ή μένοντας για μισή περίπου ώρα «στα τέσσερα».
Μία εβδομάδα πριν από τον τοκετό
Να ‘μαστε, λοιπόν! Δύο σημάδια μαρτυρούν ότι ο τοκετός δεν αργεί: πρώτο, μπορεί να αποκολληθούν οι μεμβράνες (ζελατινώδεις, γκριζόασπρες με ρίγες κόκκινες) που κλείνουν τον τράχηλο. Αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλος μαλακώνει και ότι, εάν είναι το πρώτο σας παιδί, οι ωδίνες θα αρχίσουν μέσα σε 24-48 ώρες και δεύτερο, μπορεί να σπάσει ο αμνιακός σάκος. Σε αυτή την περίπτωση, αν το υγρό είναι κιτρινωπό ή πράσινο, αχνό ή σκούρο, καλύτερα να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.
Και εάν δεν συμβαίνει τίποτα;
Τα πάντα είναι φυσιολογικά. Τα περισσότερα παιδιά, στις δυτικές χώρες γεννιούνται μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία. Περιμένετε, λοιπόν, με εμπιστοσύνη, αντιμετωπίζοντας χωρίς άγχος την τελευταία επίσκεψη ρουτίνας στο γιατρό σας: γυναικολογική εξέταση και εκτίμηση της κατάστασης του τραχήλου, έλεγχος της πίεσης, έλεγχος της ποσότητας αμνιακού υγρού στο υπερηχογράφημα.
Τέλος, προσπαθείτε να δεχτείτε τα αντιφατικά συναισθήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την τελική φάση. Και να τα συζητάτε με κάποιον, θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.
Με  την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας – γυναικολόγος)