εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη ανα εβδομάδα | υγεία | ψυχολογία | διατροφή - fitness | τοκετός | μόδα-ομορφιά |

Πόσο επικίνδυνη είναι η γρίπη στην εγκυμοσύνη;

15/05/2013
Από: Κατερίνα Νικολάου |  σχολιάστε
Πόσο επικίνδυνη είναι η γρίπη στην εγκυμοσύνη;


Πρόσφατη αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι η γρίπη στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διπολικής διαταραχής στο μωρό.


Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Psychiatry», αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διπολικότητα είναι μια διαταραχή που συχνά διαγιγνώσκεται κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 20-30 ετών, προκαλώντας απότομες εναλλαγές διάθεσης στον ασθενή. Οι μεταπτώσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν για ολόκληρους μήνες, με βασική συνέπεια ο ασθενής να ακροβατεί ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη μανιακή ευφορία.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Κολούμπια», συμμετείχαν 814 έγκυοι. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η γρίπη κατά τη διάρκεια της κύησης σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο το παιδί κάποια στιγμή να εκδηλώσει διπολική διαταραχή αργότερα στη ζωή του.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από διπολική διαταραχή, από τα οποία ένα μικρό μόνο ποσοστό, της τάξης του 3-4%, είναι παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν νοσήσει κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη τους. Γι’ αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι μέλλουσες μητέρες δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά.

Όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Άλαν Μπράουν: «Δεν θεωρώ ότι το ενδεχόμενο η γρίπη της εγκύου να προκαλέσει διπολική διαταραχή στο μωρό της αποτελεί το Νο 1 κίνδυνο στις εγκυμονούσες, γιατί οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές. Ωστόσο, καλό θα ήταν οι γυναίκες που κυοφορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες στο ελάχιστο».

Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών, τα οποία υποδείκνυαν σύνδεση ανάμεσα στη γρίπη και τη σχιζοφρένεια. Βέβαια, ο μηχανισμός που αιτιολογεί την αρνητική επίπτωση της γρίπης πάνω στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί πλήρως. Η γρίπη καθαυτή δεν θεωρείται ότι προκαλεί άμεση ζημιά στο έμβρυο, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου απέναντι στον ιό πιστεύεται ότι είναι η αιτία που κυρίως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξή του.

Σχετικά Άρθρα

Ένα νέο τεστ έρχεται να μειώσει τα ποσοστά θνησιγένειας
Ένα ταξίδι με τον πιο επώδυνο προορισμό...Η εμπειρία της γέννησης ενός νεκρού βρέφους, είναι μια τόσο βαθιά  πληγή  για τους γονεί...
Είστε έγκυος; Κοιμηθείτε ήσυχη!
Το πόσο καλά κοιμάται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του εμβρύου, σύμφωνα με πρόσφ...
Κάντε έξυπνα μωρά, τρώγοντας σωστά
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέεται με χαμηλές επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.
Ηλεκτρική κουβέρτα και εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλής είναι;
Ηλεκτρική κουβέρτα και εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλής είναι για τις εγκύους;Οι περισσότερες εγκυμονούσες ανησυχούν για το κατά πόσο η ηλεκτρική κο...
Ξέρετε με πόση δύναμη κλωτσάει το μωρό στη μήτρα;
Όταν το μωρό κλωτσάει στη , η δύναμη του χτυπήματός τους ξεπερνά τα 40 Newton (ή τέσσερα Kilogram-force), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρ...
Δείτε το έμβρυο μέσα στη μήτρα μέσω της Εικονικής Πραγματικότητας
Το πρώτο υπερηχογράφημα κύησης είναι μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή για ένα ζευγάρι που περιμένει παιδί. Μέσω αυτής της εξέτασης ...