Αισθάνεστε περίεργα να μιλάτε με… την κοιλιά σας; Κακώς! Η υγεία του μωρού σας είναι το παν. Αυτός είναι ένας από τους πιο ευχάριστους τρόπους να αναπτύξετε έναν ουσιαστικό συναισθηματικό δεσμό με το μωρό σας, όσο ακόμα βρίσκεται στην κοιλιά σας – εξασφαλίζοντάς σας, παράλληλα, και μια πιο ήρεμη εγκυμοσύνη, όπως εξηγεί η δρ. Λάουρελ Γουίλσον, μαία, σύμβουλος εγκυμοσύνης και συγγραφέας του βιβλίου «The Greatest Pregnancy Ever».

«Αυτό που ανακαλύπτουμε διαρκώς είναι ότι η υγεία της μητέρας -σωματική, ψυχική και πνευματική- επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του μωρού της στην κοιλιά», συνεχίζει. Πράγματι, είναι πολλές οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι τόσο το στρες όσο και η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. «Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, όταν η μαμά είναι χαρούμενη και ήρεμη, τότε ωφελείται και το μωρό της», προσθέτει η ειδικός. Γι’ αυτό, προτείνει τους παρακάτω 5 αγχολυτικούς τρόπους, για να ενισχύσετε το δεσμό με το μωρό που κυοφορείτε:

1. Μιλήστε του

Προσπαθήστε να εξασφαλίζετε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται για να ηρεμήσει, να ησυχάσει και να μπορέσει να στείλει θετική ενέργεια και θετική σκέψη στο έμβρυο. «Γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε στην καλή υγεία του μωρού σας, σας βοηθάει να χαλαρώσετε», εξηγεί η δρ. Γουίλσον.

2. Να κοιμάστε συχνά

«Μπορεί να ακούγεται ανόητο ότι ο ύπνος συμβάλλει στην ανάπτυξη δεσμού με το μωρό σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι με τους συχνούς υπνάκους οι μέλλουσες μαμάδες απολαμβάνουν περισσότερο την εγκυμοσύνη τους και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους τους, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μωρό τους», τονίζει η ειδικός.

3. Κοινωνικοποιηθείτε

Προσπαθήστε να έρχεστε σε επαφή με άλλες γυναίκες του κύκλου σας και να μοιράζεστε μαζί τους τις εμπειρίες σας από την εγκυμοσύνη – με όλες τις προκλήσεις αλλά και τις χαρές που έχει. Η αίσθηση υποστήριξης και συμπαράστασης θα σας κάνει να νιώθετε ευχάριστα, κι επομένως να στέλνετε θετική ενέργεια στο πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά σας.

4. Πείτε του ένα τραγουδάκι

Τραγουδώντας όχι μόνο θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, αλλά -μιας και η ακοή του μωρού σας αναπτύσσεται κατά τη 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης- είναι πολύ πιθανό να μπορεί πλέον κι εκείνο να ακούσει τη μελωδία σας, αναγνωρίζοντας σιγά-σιγά τη φωνή σας και μαθαίνοντας να ηρεμεί στο άκουσμά της.

5. Γίνετε δημιουργική

Ξεκινήστε μαθήματα γιόγκα ή κάποιο άλλο είδος άσκησης για εγκύους, ζωγραφίστε, δοκιμάστε μια νέα συνταγή… Δίνοντας τη δυνατότητα στον εαυτό σας να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν και να νιώσει δημιουργικός, θα σας επιτρέψει να συντονιστείτε καλύτερα στο νέο ρόλο της μητρότητας και θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο χαρούμενη μαμά!