Τι αποκαλύπτει το μέγεθος της κοιλιάς μας για το μωρό; Πολλά! Είναι μια απορία που έχουν πολλές μέλλουσες μαμάδες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη. Το μέγεθος της κοιλιάς, ή το σχήμα της απασχολεί όλες σχεδόν τις εγκύους. Αποκαλύπτει όμως στ’ αλήθεια πράγματα για το μωρό μας; Η αλήθεια είναι ότι κάθε κοιλιά είναι διαφορετική και έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν άλλες γυναίκες που έχουν πολύ μεγάλη κοιλιά την ίδια στιγμή που στον ίδιο αριθμό εβδομάδων μια φίλη τους έχει σαφώς μικρότερο μέγεθος. Αυτό δεν έχει να κάνει με το τελικό μέγεθος και βάρος του μωρού, όπως πολλοί θεωρούν.  Αυτό που υποστηρίζουν (γενικά) οι ειδικοί είναι ότι οι γυναίκες που έχουν φαρδιά μέση γεννούν μεγαλύτερο μωρό σε σχέση με εκείνες που έχουν μέση – δαχτυλίδι. Κατά τη διάρκεια έρευνας του Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας εξέτασαν περισσότερες από 3100 γυναίκες που είχαν γεννήσει εκείνη τη χρονιά. Από αυτές, το 10% γέννησαν μωρό που ζύγιζε πάνω από 4 κιλά και το 1% γέννησαν μωρό με βάρος άνω των 4,5 κιλών. Συμπέρασμα της έρευνας λοιπόν είναι ότι τελικά δεν παίζουν ρόλο μόνο τα κιλά της μαμάς στο πόσο μεγάλα γεννιούνται τα μωρά, αλλά και η κατανομή του λίπους.

Μπορεί από μια μεγαλύτερη κοιλιά να βγει μικρότερο μωρό;

Ναι, μπορεί καθώς και το αντίστροφο.Το έμβρυο είναι μικρότερο από το αναμενόμενο σε κάποιο μήνα και μεγαλώνει περισσότερο προς το τέλος, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει αντίστοιχα και η κοιλιά μας. Επίσης, συμβαίνει και το αντίθετο, να είναι δηλαδή σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό εβδομάδων μεγαλύτερο από το οριζόμενο ως φυσιολογικό. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (το βάρος που παίρνει η μητέρα, αν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη κ.ά).   Το μέγεθος της κοιλιάς εξαρτάται επίσης και από το σωματότυπο της γυναίκας, όπως για παράδειγμα σε μια πολύ ψηλή γυναίκα η κοιλιά μπορεί να φαίνεται μικρότερη λόγω καλύτερης κατανομής σε μεγαλύτερο κορμό. Συμπερασματικά, το μέγεθος της κοιλιάς είναι κάτι σχετικό.

Αν έχετε μεγάλη κοιλιά

Εάν βρίσκετε ότι η κοιλιά σας είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο μπορεί απλά να έχει να κάνει με τα κιλά που μπορεί να έχετε πάρει ή κάποια παραπανίσια κιλά που είχατε πριν μείνετε έγκυες. Μπορεί να έχει να κάνει με κάποιο πρήξιμο ή κατακράτηση υγρών. Μπορεί επίσης να είναι επειδή το μωράκι σας είναι λίγο μεγαλύτερο από άλλες ανάλογες εγκυμοσύνες, αλλά και αυτό βέβαια συμβαίνει αρκετά συχνά. Δεν έχουν όλα τα μωρά το ίδιο μέγεθος και βάρος! Αν έχετε μικρότερη κοιλιά Εάν η κοιλιά σας είναι μικρότερη απ’ ότι έχετε δει σε άλλες μαμάδες και πάλι δεν πρέπει να ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν μεγαλώνει έτσι όπως πρέπει. Για παράδειγμα οι μαμάδες που είναι αρκετά ψηλές και γυμνασμένες πριν την εγκυμοσύνη συχνά έχουν μικρότερη κοιλιά από τις άλλες. Πάνω απ’ όλα μην ακούτε πιθανά σχόλια από γνωστές σας που σας λένε για το μέγεθος της κοιλιάς σας, καθώς μόνον ο γιατρός σας μπορεί να έχει άποψη και γνώμη για το τι είναι φυσιολογικό