Οι διακοπές πλησιάζουν… το ίδιο και τα πολύωρα -καμιά φορά – ταξίδια. Όταν το σώμα μένει «κλεισμένο» μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, μουδιάζει και αρχίζει να πονάει, ιδιαίτερα αν είστε έγκυος. Για να το βοηθήσετε να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο άνετα, φορέστε φαρδιά ρούχα με τα οποία αισθάνεστε πραγματικά άνετα. Επιπλέον, φορέστε από το πρωί ένα καλσόν για να μην πρήζονται τα πόδια (ή ένα καλσόν συγκράτησης), ιδιαίτερα αν διανύετε την εγκυμοσύνη σας και πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο.
Φροντίστε επίσης να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια. Όχι ψηλοτάκουνα (ούτε όμως τελείως ίσια) και όχι πολύ στενά. Τα καλύτερα είναι παπούτσια αρκετά μαλακά ώστε το πόδι να μπορεί πραγματικά να χαλαρώσει και να μπορείτε να κουνάτε τα δάχτυλα των ποδιών. Θα ταξιδέψετε με αυτοκίνητο; Μην ξεχνάτε να κάνετε συχνές στάσεις (κάθε 2 ώρες) για να παίρνετε αέρα και να περπατάτε για να ξεμουδιάσετε. Αν είστε στο τραίνο ή στο αεροπλάνο, να σηκώνεστε τουλάχιστον κάθε μία ώρα για να ξεμουδιάζουν τα γόνατα κάνοντας μερικές βόλτες πάνω-κάτω στο διάδρομο για 10 λεπτά. Αν αισθανθείτε τράβηγμα σε κάποιο μυ, κάντε τις ακόλουθες ασκήσεις.
Άσκηση 1η
Για να ανακουφίσετε τον αυχένα και τους ώμους
Ακουμπήστε στην πλάτη του καθίσματος με την πλάτη ίσια και τα χέρια πάνω στα γόνατα. Αφήστε το κεφάλι να πέσει προς τα εμπρός και προς τα πίσω, χωρίς να κινείτε τους ώμους. Μετά, κάντε μια πλήρη περιστροφή του κεφαλιού από τα αριστερά προς τα δεξιά. Επαναλάβετε κατά την αντίθετη φορά. Κάντε συνολικά 3 επαναλήψεις.  
Άσκηση 2η
Για να ανακουφίσετε τους ώμους και την πλάτη
Καθίστε στην άκρη του καθίσματος με την πλάτη ίσια. Σηκώστε το δεξιό ώμο, ξανακατεβάστε τον και μετά σπρώξτε τον τραβώντας τον αγώνα λυγισμένο προς τα πίσω. Τραβήξτε τον πάλι μπροστά. Επαναλάβετε προς την αντίθετη κατεύθυνση και μετά κάντε το ίδιο και με τον άλλο ώμο. Κάντε συνολικά 3 επαναλήψεις.
Άσκηση 3η
Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος
Ακουμπήστε στην πλάτη του καθίσματος και τεντώστε το δεξιό γόνατο προς τα εμπρός. Αν είστε στο αεροπλάνο, περάστε το γόνατο κάτω από το διπλανό κάθισμα. Στο αυτοκίνητο είναι πιο εύκολο. Όπου κι αν είστε εκμεταλλευτείτε το διαθέσιμο χώρο, αρκεί το πόδι να μην ακουμπά στο έδαφος και το γόνατο να είναι ελαφρά λυγισμένο. Τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών μπροστά προς την κατεύθυνση της κνήμης και μετά λυγίστε τα προς τα πάνω. Κάντε συνολικά 5 επαναλήψεις με κάθε πόδι.
Άσκηση 4η
Για να χαλαρώσετε τα μπράτσα και τα χέρια
Ακουμπήστε στην πλάτη του καθίσματος και, εκπνέοντας, τεντώστε τα μπράτσα προς τα εμπρός. Με βαθιά εισπνοή, σηκώστε τις παλάμες προς τα επάνω όσο μπορείτε με τα δάχτυλα ανοιχτά και τεντωμένα. Χαλαρώστε και χασμουρηθείτε. Κάντε συνολικά 3 επαναλήψεις.
Άσκηση 5η
Για να ανακουφίσετε τα γόνατα
Ακουμπήστε στην πλάτη του καθίσματος και τεντώστε το δεξιό γόνατο όσο περισσότερο μπορείτε μπροστά ή πλάγια. Περιστρέψτε τον αστράγαλο, 3 φορές δεξιόστροφα και 3 φορές αριστερόστροφα. Επαναλάβετε με το αριστερό γόνατο.
Άσκηση 6η
Για να ξεμουδιάσετε τα πόδια
Βγάλτε τα παπούτσια και κουνήστε τα δάχτυλα των ποδιών προς όλες τις κατευθύνσεις. Μετά συγκεντρωθείτε στο δεξιό πόδι και προσπαθήστε να ανοίξετε όσο περισσότερο μπορείτε τα δάχτυλα. Στη συνέχεια, τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών μπροστά, κλειστά, και μετά λυγίστε τα προς τα πάνω, ανοιχτά. Κάντε συνολικά 5 επαναλήψεις για κάθε πόδι.
Με την συνεργασία του κ. Σπύρου Βλάχου (μαιευτήρας – γυναικολόγος)