Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, αρχίζει σιγά-σιγά να βλέπει το σώμα της να αλλάζει εξωτερικά: η κοιλιά μεγαλώνει, το στήθος πρήζεται και παίρνει μερικά παραπάνω κιλά. Τι γίνεται, όμως, εσωτερικά; Τι συμβαίνει στα όργανα του γυναικείου σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για να αναπτυχθεί το έμβρυο;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έρχεται να δώσει το «Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας» του Σικάγο, με το διαδραστικό εργαλείο «Make Room For Baby», που παρουσιάζει πώς αναδιοργανώνεται εσωτερικά το σώμα μιας εγκύου, προκειμένου να «χωρέσει» το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Όπως θα δείτε στο χαρακτηριστικό βίντεο, περίπου στις 24 εβδομάδες της κύησης παρατηρούνται πλέον σημαντικές μεταβολές. Το συκώτι έχει μετακινηθεί προς τα επάνω και το στομάχι πιέζεται αισθητά, ενώ η καρδιά της μητέρας λειτουργεί πιο εντατικά. Κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, οι πνεύμονες συμπιέζονται και μετακινούνται προς τα επάνω, ενώ και το έντερο αλλάζει θέση και πιέζεται η ουροδόχος κύστη. Τέλος, παρουσιάζεται η «διαφυγή» του μωρού κατά τον τοκετό, αλλά και η επιστροφή των οργάνων στην αρχική τους θέση.

Κάντε «κλικ» στην παρακάτω εικόνα και εξερευνήστε το διαδραστικό εργαλείο στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου, για να δείτε τι συμβαίνει στο γυναικείο οργανισμό σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.