Τι είναι το αμνιακό υγρό και πόσο επηρεάζει τη σωστή έκβαση της εγκυμοσύνης; Τι είναι το αμνιακό υγρό Αμνιακό υγρό, είναι το περιεχόμενο της αμνιακής κοιλότητας. Η παραγωγή του γίνεται από τη μητέρα και το έμβρυο, περικλείεται μέσα στον αμνιακό σάκο και μέσα σ’ αυτό κολυμπάει το έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αμνιακό υγρό, αποτελεί και ένα θρεπτικό υλικό για το έμβρυο, ενώ λειτουργεί και ως φυσικό λιπαντικό για τον τοκετό.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα του αμνιακού υγρού

Η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι πάνω-κάτω συγκεκριμένη, ενώ μπορεί να επηρεαστεί από την παραγωγή ούρων από το έμβρυο ή από προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι περίπου 1 λίτρο, αλλά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη το υγρό λιγοστεύει. Αν το αμνιακό υγρό αγγίζει τα ανώτατα όρια, τότε ίσως ευθύνεται το σάκχαρο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Οπότε σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σας, θα πρέπει να ελέγχει τόσο το σάκχαρο, όσο και την ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Ο ρόλος του αμνιακού υγρού

Επιτρέπει την ανάπτυξη του εμβρύου και διευκολύνει τις κινήσεις του. Προστατεύει το έμβρυο και τον ομφάλιο λώρο από τα χτυπήματα που πιθανόν να υποστεί η μήτρα. Διατηρεί τη θερμοκρασία του εμβρύου σταθερή. Κρατάει τη μήτρα και τους υμένες σε απόσταση και εμποδίζει το σχηματισμό συμφύσεων μεταξύ του αμνίου και των μελών του εμβρύου. Προστατεύει το έμβρυο από ενδομήτριες λοιμώξεις. Αποτελεί θρεπτικό υλικό για έμβρυο.Κατά τον τοκετό σχηματίζει το θυλάκιο που βοηθάει την εμπέδωση του εμβρύου και τη διαστολή του τραχήλου. Μετά τη ρήξη των υμένων δρα σαν λιπαντικό των γεννητικών οργάνων και βοηθάει την έξοδο του κεφαλιού του εμβρύου. Τέλος, έχει μεταβολικές, βιολογικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες.

Πηγή: www.doctoranytime.gr