Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, το έμβρυο μπορεί να έχει ήδη προβάλει με το κεφάλι προς τα κάτω, καθώς προετοιμάζεται για τη γέννησή του. Όταν συμβεί αυτό, η αναπνοή σας θα διευκολυνθεί και λογικά θα πάψετε να έχετε δυσπεψίες. Επίσης, θα νιώσετε ότι η κοιλιά σας έχει «κατέβει».

  • Να αποφεύγετε τα γλυκά και για επιδόρπιο να προτιμάτε το άπαχο γιαούρτι με φρούτα.
  • Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (31η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 30 εκατοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 2 κιλά.

Το αμνιακό υγρό βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και από εκεί και πέρα θα αρχίσει να μειώνεται μέχρι τη στιγμή του τοκετού. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου έχει αυξήσει το μέγεθος του κεφαλιού του μωρού σας κατά 9,5 χιλιοστά αυτή την εβδομάδα. Το λίπος συνεχίζει να συσσωρεύεται και αυτό αλλάζει το χρώμα που δέρματος από κόκκινο σε ρόδινο.

Το μωρό σας πλέον δεν έχει ελεύθερο χώρο, οι κινήσεις του περιορίζονται σε γυρίσματα, ενώ οι κλοτσιές θα σταματήσουν αρκετά και θα απαλλαγείτε από τα χτυπήματα στα πλευρά σας. Να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε για αρκετή ώρα καθημερινά και να παρακολουθείται τις κινήσεις του μωρού. Η μαία και ο γιατρός θα σας καθοδηγήσουν για το πόσες κινήσεις θα πρέπει να αισθάνεστε.

Επόμενη εβδομάδα