Το μέγεθος και η θέση του παιδιού παρακολουθούνται συνεχώς, σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό σας.

Δεν αποκλείεται να νιώσετε προπαρασκευαστικές ωδίνες, γνωστές ως συσπάσεις Braxton-Hicks. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα σας συσφίγγεται για 30 δευτερόλεπτα, και μετά χαλαρώνει. Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι επώδυνες και γίνονται για να γυμναστεί η μήτρα και να είναι έτοιμη για τον τοκετό.

  • Να συνεχίσετε να πίνετε πολύ γάλα, που είναι πολύτιμη πηγή ασβεστίου. Χρήσιμος στην εγκυμοσύνη είναι και ο ψευδάργυρος, που δυναμώνει τα νύχια και τα μαλλιά. Θα τον βρείτε στις φακές και στον τόνο.
  • Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (35η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 35 εκατοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 2,95 κιλά.

Το μωρό σας μοιάζει ήδη με νεογέννητο. Δεν θεωρείται πια πρόωρο και μπορεί να γεννηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Αν ο τοκετός σας αρχίσει τώρα, δεν θα γίνει προσπάθεια καθυστέρησής του. Το μωρό έχει αναπτύξει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά τη γέννησή του. Ο θηλασμός στη συνέχεια θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Επόμενη εβδομάδα