Όλες οι γυναίκες ξέρουν ότι η εμπειρία της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της φροντίδας ενός βρέφους μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το σεξ ή να μειώσει την ερωτική επιθυμία τους. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το ίδιο ισχύει και για τους νέους μπαμπάδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση των αντρών και αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους. Τις περισσότερες φορές, τα αίτια σχετίζονται με τις νέες συνθήκες που επιφέρει στην καθημερινότητά τους το μωρό. Οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους οι ίδιοι αναφέρουν ότι νιώθουν μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι η κούραση, το άγχος, η έλλειψη χρόνου και το πρόγραμμα ύπνου του μωρού. Σε χαμηλότερη θέση βρίσκονται οργανικοί παράγοντες που αφορούν τη νέα μητέρα, όπως η κολπική αιμορραγία και ο θηλασμός.

«Συνήθως πιστεύουμε ότι οι ορμονικές αλλαγές είναι αυτές που κάνουν τις γυναίκες να μη θέλουν να κάνουν σεξ την περίοδο μετά τον τοκετό και πως οι άντρες τους απλά κάνουν υπομονή μέχρι να να νιώσουν έτοιμες ξανά», σχολιάζει η ερευνήτρια Sari van Anders, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και γυναικείων σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν που διεξήγαγε την έρευνα. «Η έρευνά μας δείχνει ότι και οι δύο γονείς επηρεάζονται σε ό,τι αφορά τη σεξουαλικότητα και αυτό οφείλεται κυρίως στις αλλαγές που επιφέρει στη σχέση και την κοινωνική ζωή του ζευγαριού ο ερχομός του μωρού».

Περίπου το 30% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι σεξουαλικές επαφές στο ζευγάρι αρχίζουν ξανά έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ το 80% είχε ξεκινήσει ξανά να κάνει σεξ κάποια στιγμή μέσα στους τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Σεξουαλικής Υγείας.