1. Κλείστε ραντεβού με το γυναικολόγο σας Κάντε ένα γυναικολογικό έλεγχο και συζητήστε μαζί του την επιθυμία σας να κάνετε παιδί. Εκείνος θα κρατήσει σημειώσεις για θέματα που αφορούν την περίοδό σας, τυχόν προηγούμενες εγκυμοσύνες, προβλήματα υγείας (π.χ. ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες κ.λπ.). Επίσης, θα σας ρωτήσει εάν καπνίζετε, αν παίρνατε αντισυλληπτικά χάπια και είναι πιθανό να σας ζητήσει να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις. Τέλος, θα ελέγξει αν έχετε νοσήσει από παιδικές ασθένειες όπως η ερυθρά ή αν έχετε εμβολιαστεί σε παιδική ηλικία με το εμβόλιο της Ερυθράς και αν έχετε στίγμα μεσογειακής αναιμίας, εσείς ή ο σύζυγός σας.  

2. Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε εσείς και ο σύντροφός σας Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας που θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να την διακόψετε ή να την τροποποιήσετε. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν κάποια σκευάσματα που δίνονται για κοινές παθήσεις (όπως το έλκος στομάχου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η υπέρταση) που επιδρούν αρνητικά στην ποσότητα ή/και την ποιότητα του σπέρματος. Για τις γυναίκες, θεραπείες όπως αυτή που γίνεται για το θυρεοειδισμό, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που ενδεχομένως επηρεάσουν την ωορρηξία.

3. Αρχίστε να τρώτε τις σωστές τροφές Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι πρωτεΐνες χωρίς λιπαρά είναι μερικές από τις τροφές που σας είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνεται σωστά η παραγωγή των ορμονών που χρειάζεστε για να συλλάβετε. Επιπλέον, θα χρειαστείτε λιπαρά οξέα Ω-3, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, βιταμίνες C, E και βήτα καροτίνη. 4. Ελέγξτε το βάρος σας Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να συλλάβουν. Εάν το βάρος σας είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό για τα κιλά σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου προκειμένου να χάσετε κιλά με υγιεινό τρόπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που χάνουν 5-10% του βάρους τους βελτιώνουν σημαντικά τη γονιμότητά τους και μειώνουν τις πιθανότητες να έχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. 5. Περιορίστε το στρες Οι ορμόνες του στρες προκαλούν ανισορροπία στο ορμονικό σας προφίλ, κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε όταν προσπαθείτε να κάνετε παιδί. Προσπαθήστε να βρείτε τι είναι που σας βοηθάει να χαλαρώσετε (π.χ. μια βόλτα με φίλες, ένα καλό βιβλίο, μαθήματα γιόγκα κ.λπ.) και βάλτε το οπωσδήποτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. 6. Ζητήστε από το σύντροφό σας να επισκεφτεί το γιατρό Παράγοντες όπως η ηλικία, κάποιες ασθένειες, το κάπνισμα, η κακή διατροφή κ.ά. μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άντρες, την ποσότητα των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα του σπέρματος. Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για μωρό, ο σύντροφός σας να κάνει έναν έλεγχο στη γενική κατάσταση της υγείας του ή –εάν το ζητήσει ο γιατρός- και μια εξέταση σπέρματος. Με τη συνεργασία της Ιωάννας Τσιαούση (γυναικολόγος-μαιευτήρας)