γονιμότητα

προετοιμασία | υποβοηθούμενη αναπαραγωγή |

Εγκυμοσύνη στα 40: Δέκα μύθοι της υπογονιμότητας

Εγκυμοσύνη στα 40: Δέκα μύθοι της υπογονιμότητας
Οι γυναίκες συνεχώς αναφέρουν ότι χτυπάει το βιολογικό τους ρολόι. Ωστόσο για εκείνες που αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδί μετά τα 40,  μπορεί να υπάρχει η πίεση ότι ο χρόνος τους εκπνέει. 


Η  τεκνοποίηση στα 40 είναι κάτι  απλό.
Δυστυχώς αυτό το θέμα είναι ένας μύθος καθώς οι γυναίκες με θέματα γονιμότητας έχουν τις μισές πιθανότητες να μείνουν έγκυες με τις γυναίκες στα 30.

Τα θέματα γονιμότητας είναι γυναικεία υπόθεση.
Ο μύθος αυτός είναι παντελώς αναληθείς καθώς οι άνδρες μετά τα 40 παρουσιάζουν μείωση της τεστοστερόνης ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητας γενετικής ανωμαλίας στα έμβρυα.

Όλες οι διάσημες το «κάνουν»
Πολλές διάσημες κατάφεραν να τεκνοποιήσουν μετά τα 40. Αυτό δεν αποτελεί σημείο αναφοράς  ότι όλες οι γυναίκες μπορούν και δεν είναι πάντα «απλή υπόθεση».

Μπορείτε να τεκνοποιήσετε μόνο με δικά σας  ωάρια.
Ο μύθος αυτός δεν ισχύει καθώς οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για την υπογονιμότητα έχουν μόνο 20-40% πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας  τα δικά τους ωάρια.

Η ηλικία του άνδρα δεν έχει σημασία.
Η ηλικία έχει σημασία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σύμφωνα με μία μελέτη  από το Nature.com ο κίνδυνος διαταραχών όπως ο αυτισμός μπορεί να αυξηθεί όταν οι γονείς είναι άνδρες και γυναίκες κάποιας ηλικίας.

Αν είστε υγιείς και γυμνασμένες όλα θα πάνε καλά
Σαφώς και είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε καλή φυσική κατάσταση,  αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την γονιμότητα. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση διαταραχών της ωοθυλακιορρηξίας αλλά δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων.

Δεν μπορώ να μείνω έγκυος πλησιάζοντας στην εμμηνόπαυση.
Η ποιότητα των ωαρίων την περίοδο αυτή δεν είναι «τόσο καλή» και οι πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης μειώνονται. Φυσικά παρά την σχετική δυσκολία πολλές γυναίκες έχουν μείνει  έγκυες  μερικούς  μήνες πριν την εμμηνόπαυση.

Οι μεγαλύτερες μητέρες έχουν λιγότερες πιθανότητες για δίδυμα.
Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένη την ορμόνη FSH που βοηθά την παραγωγή ωαρίων. Με την υψηλή FSH μπορεί να ωριμάσουν δύο ή και περισσότερα ωάρια με αποτέλεσμα «δίδυμα!»

Το οικογενειακό ιστορικό μητέρα - γιαγιά μπορεί να είναι δείκτης γονιμότητας.
Παρόλα αυτά δεν επαναπαύεστε σε αυτό.

Το μωρό από δότρια - δότη δεν είναι δικό σας.
Η μητρότητα - πατρότητα είναι συνειδητή επιλογή και αναφαίρετο δικαίωμα.  Δεν αλλάζει ο ρόλος της μητέρας και του πατέρα.


Η εξωσωματική μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά εφόσον το ζευγάρι απευθυνθεί έγκαιρα στον ειδικό γυναικολόγο. Τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα (γοναδοτροφίνες) και ειδικά τα νεότερα (ανασυνδυασμένες) έχουν βελτιώσει τα ποσοστά των κυήσεων και γεννήσεων, είναι πιο φιλικά και ασφαλή.

Πρόσφατη δημοσίευση στο Cancer Epidemiology B.P. τον  Απρίλιο του 2014 αναφέρει ότι σε μελέτη 9800 γυναικών στην Αμερική που εξετάστηκαν για υπογονιμότητα (1965-1988) και παρακολουθήθηκαν έως το 2010, συνολικά οι γυναίκες που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή δεν έδειξαν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με αυτές που δεν έλαβαν. Παρόλα αυτά ο προληπτικός έλεγχος και η παρακολούθηση  θα πρέπει να ακολουθείται πάντοτε. Τα  ζευγάρια στην μεγαλύτερη ηλικία «χωρίς χάσιμο χρόνου» να απευθύνονται στον ειδικό.  Η εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα με τα νεότερα φαρμακευτικά σχήματα, νεότερες μοριακές τεχνικές, την εξατομίκευση της θεραπείας δίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Σε δημοσίευση στο Feritlity and Sterility Μάιος 2014 αναφέρεται ότι  οι γυναίκες άνω των 38 ετών έχουν διπλάσια πιθανότητα να «κυοφορήσουν ή να γεννήσουν ένα παιδί» αν υποβληθούν κατευθείαν σε εξωσωματική με φαρμακευτικής αγωγή σε αντίθεση με άλλες θεραπείες.

Με την συνεργασία του κ. Κωνσταντίνου Κωσταρά  (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρός Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής) 
Εγκυμοσύνη μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση!
Ποιες ιδιαιτερότητες έχει μια εγκυμοσύνη που προκύπτει με τη συμβολή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;
Ένα στα πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας
Μια νέα σοκαριστική έρευνα μας λέει πως ένα στα πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα, (αλλά και σε όλη την Ευρώπη), αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας...
Εικόνες χωρίς ρετούς:Το μεγαλείο την μητρότητας σε μια τρυφερή φωτογράφιση!
Πόσο... γυμνή προτιμάτε την αλήθεια; Τολμάτε να "απαντήσετε" όπως η Melanie; Η Melanie Varney, από το Βανκούβερ του Καναδά, και ο σύζυγ...
Σπερμοδιάγραμμα: Τι είναι, πως γίνεται και τι μας δείχνει
Το σπερμοδιάγραμμα είναι η πρώτη και ίσως η σημαντικότερη εξέταση της εκτίμησης της γονιμότητας του άντρα, κατά την οποία ελέγχον...
SOS μυστικά για να χάσετε άμεσα τα κιλά της εγκυμοσύνης!
Η περίοδος της εγκυμοσύνης τελείωσε και όλα πήγαν κατ’ ευχή. Τώρα όμως θέλετε νιώσετε και πάλι την κοιλιά σας σφικτή και επίπεδη, φορώντας ξ...
Το αληθινό σώμα μιας γυναίκας 14 εβδομάδες μετά τη γέννα!

Q&A
Έχω δύο παιδιά το ένα 7 (αγόρι) και το άλλο 4 (κορίτσι). Το αγόρι είναι ένα παιδάκι που γενικά τον λες "φοβητσιάρη", καλό και ευαίσθητο...
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....Νοε     18
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus