Μπαίνετε στο τρίτο τρίμηνο, που είναι και το τελευταίο της εγκυμοσύνης σας, και μπορεί να νιώθετε εξαντλημένες. Σ’ αυτό το τρίμηνο να περιμένετε αύξηση του βάρους σας από 4,5 ως 5,4 κιλά. Από αυτά τα 3-3,6 αντιστοιχούν στο παιδί.

Θα υποβάλλεστε σε έλεγχο κάθε δεκαπενθήμερο. Η μήτρα σας έχει διογκωθεί κατά 4 εκατοστά και θα πιέζει πλέον τη βάση του θώρακά σας σπρώχνοντας και τα πλευρά σας προς τα έξω, προκαλώντας σας δυσφορία. Σε αυτή την εβδομάδα, θα κάνετε έλεγχο σακχάρου με την καμπύλη σακχάρου, εφόσον δεν την κάνατε νωρίτερα, και εξέταση αίματος για αναιμία. Να φροντίζετε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, πρωτεΐνες, όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα πράσινα λαχανικά. Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (26η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 25 εκατοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 1,1 κιλά.

Το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Οι πνεύμονες είναι σε θέση να αναπνέουν αέρα, αλλά, αν γεννηθεί τώρα, θα έχει δυσκολίες στην αναπνοή, γιατί δεν μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως. Απολαμβάνει το άκουσμα της φωνής σας, επομένως να συνεχίσετε να του μιλάτε. Στα αγόρια, οι όρχεις κατέρχονται προς τη φυσιολογική τους θέση. Στα κορίτσια, τα χείλη του αιδοίου είναι πολύ μικρά και δεν καλύπτουν την κλειτορίδα.

Επόμενη εβδομάδα