Κάθε φορά που πηγαίνετε στο γιατρό σας, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και εκτιμά τα αποτελέσματα της εξέτασης ούρων. Ίσως αισθανθείτε τα χέρια και τα πόδια σας πρησμένα. Αυτό οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και μπορεί να χειροτερέψει αν φοράτε σφιχτά ρούχα που περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

  • Αν νιώθετε πρήξιμο και στο πρόσωπο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Ίσως πρόκειται για προεκλαμψία, μια κατάσταση που συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και εμφάνιση λευκώματος στα ούρα και είναι δυνητικά επικίνδυνη για εσάς και το μωρό σας. 
  • Το βάρος σας θα αυξάνεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά κατά την εγκυμοσύνη σας, και μπορεί να εκπλαγείτε με το μέγεθος της κοιλιάς σας.
  • Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (32η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 32 εκατοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 2,275 κιλά.

Αυτή την εβδομάδα αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, που το βοηθάει να αμυνθεί σε κάθε λοίμωξη. Τα άκρα των δαχτύλων είναι λεπτά, αλλά τα νύχια του αιχμηρά. Οι κινήσεις του είναι πιο μεγάλες και πιο αργές. Μπορεί να έχει πάρει θέση προς τα κάτω. Μόνο το 3-4% των μωρών υπολογίζεται πως μένουν με τα οπίσθια και τα πόδια προς τα κάτω.

Επόμενη εβδομάδα