Υλικά για 4 άτομα
- 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 1 φλ. ρύζι καρολίνα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 700 γρ. σπανάκι φρέσκο, τα τρυφερά φύλλα
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια και πλένουμε το σπανάκι. Το ζεματάμε σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε σουρωτήρι.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια πλατιά κατσαρόλα με καπάκι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν και να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
- Ρίχνουμε και τον μαϊντανό, τον άνηθο, το σπανάκι, τα φέρνουμε 2-3 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον πελτέ, 1 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Όταν το φαγητό πάρει βράση, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει το ρύζι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά ακόμη. Το σπανακόρυζο πρέπει να είναι ζουμερό με ωραία δεμένη σάλτσα και όχι στεγνό ή υδαρές και το ρύζι να κρατάει λίγο στο δόντι.
- Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
- Αν προτιμάτε το σπανακόρυζο λευκό, παραλείψτε τον πελτέ.
- Συνοδεύστε το με πικάντικη φέτα ή με κάποιο αλίπαστο, όπως λακέρδα ή ρέγγα.