Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine», οι άντρες που βλέπουν τηλεόραση 20 ώρες την εβδομάδα, έχουν μειωμένη γονιμότητα κατά 50%, σε αντίθεση με όσους αθλούνται.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ μελέτησαν 200 περίπου φοιτητές, ηλικίας 18-22 ετών, για ένα διάστημα μίας εβδομάδας. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι όσοι από αυτούς ακολουθούσαν μέτριας ή πιο έντονης μορφής άσκηση (π.χ. τζόγκιγκ, ποδηλασία, κολύμβηση) για 15 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 73% υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν λιγότερο από 5 ώρες την εβδομάδα. Η ήπια άσκηση, ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση στο σπέρμα.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι όσοι βρίσκονταν καθηλωμένοι στην τηλεόραση για 20 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά 44% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων συγκριτικά με όσους έβλεπαν λίγη τηλεόραση.

Σύμφωνα με το Χόρχε Τσαβάρο, επίκουρο καθηγητή Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας, «η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την έκθεση του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά ένζυμα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων». Και συμπληρώνει: «Στον αντίποδα, η αδράνεια σχετίζεται με υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες, τα οποία συνδέονται με χαμηλή παραγωγή σπερματοζωαρίων».