Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)», ο γυναικείος πληθυσμός αξιολογεί το μέγεθος του πέους συγκριτικά με το ύψος και τις υπόλοιπες σωματικές διαστάσεις του άντρα.

Οι ειδικοί από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας έδειξαν σε 105 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 26 χρόνια, ολόσωμες φωτογραφίες γυμνών αντρών, οι οποίες ήταν δημιούργημα ηλεκτρονικού υπολογιστή και στις οποίες σκόπιμα υπήρχε μεγάλη ποικιλία ως προς το μέγεθος των γεννητικών τους οργάνων, το ύψος τους και τις σωματικές αναλογίες τους.

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούσαν τους ψηλούς άνδρες με φαρδιούς ώμους και λεπτή μέση, που είχαν σχετικά μεγάλο πέος, αν και σταδιακά το ενδιαφέρον τους ατονούσε για μεγέθη πάνω από 7 εκατοστά. Επιπλέον, συμπέραναν ότι κάποιο ρόλο στην επιλογή τους έπαιζε και ο σωματότυπος των ίδιων, δηλαδή οι ψηλότερες γυναίκες έλκονταν περισσότερο από τους ψηλούς άνδρες.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, αυτή η γυναικεία προτίμηση εξηγεί από εξελικτική άποψη γιατί οι άνθρωποι έχουν μεγάλα γεννητικά όργανα αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα τους, σε σχέση με τα άλλα συγγενικά ζώα, όπως είναι οι πίθηκοι. Για παράδειγμα, ο γορίλας, που ζυγίζει 180 κιλά, έχει γεννητικό όργανο μήκους μόνο 4 εκατοστών (σε στύση), όταν ένας μέσος άντρας, που ζυγίζει το μισό βάρος, έχει αντίστοιχο μήκος 12 – 17 εκατοστών. Σύμφωνα με τους εξελικτικούς βιολόγους, το σχετικά μεγάλο πέος τραβούσε την προσοχή των γυναικών σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν γυμνοί. Έτσι, οι άντρες αυτοί επιλέγονταν από το άλλο φύλο κυρίως για αναπαραγωγικούς λόγους, κι αυτό έχει περάσει γονιδιακά στους απογόνους τους.