Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology», η έλλειψη ύπνου στους νεαρούς άντρες φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση υπογονιμότητας, αφού παρουσιάζουν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων κατά 29%.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, συμμετείχαν περίπου 1.000 νεαροί Δανοί, με μέση ηλικία τα 18 έτη. Οι επιστήμονες αρχικά συνέλεξαν δείγματα από το σπέρμα τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον ύπνο τους και τις ώρες που αφιέρωναν σε αυτόν.

Όταν, λοιπόν, συνέκριναν τις απαντήσεις τους με τις αναλύσεις από τα δείγματά τους, παρατήρησαν τα εξής: Εκείνοι που δήλωσαν ότι δεν είχαν κοιμηθεί ικανοποιητικά τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, εμφάνιζαν αφενός χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και χαμηλότερη κινητικότητα, και αφετέρου μεγαλύτερες πιθανότητες να παράγουν σπερματοζωάρια με μορφολογικές ανωμαλίες. Επιπλέον, είχαν και μικρότερους όρχεις συγκριτικά με εκείνους που το βράδυ κοιμούνταν επαρκώς, δηλαδή 8 ώρες το λιγότερο.   

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Τίνα Κολντ Τζένσεν: «Ο ελλιπής ύπνος έχει ενοχοποιηθεί σε παλαιότερες μελέτες και για παχυσαρκία, καρκίνο του μαστού και καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’ αυτό, καλό είναι να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεκουράζεται ικανοποιητικά, αφιερώνοντάς του την ιδανική διάρκεια νυχτερινού ύπνου, που ορίζεται στις 7-8 ώρες καθημερινά».