Είναι, άραγε, η μονογαμία ασύμβατη με τη φύση μας; Πρόκειται για μια ερώτηση της οποίας τόσο η καταφατική όσο και η αρνητική απάντηση έχει φανατικούς υποστηρικτές. Βέβαια, αν κοιτάξουμε γύρω μας, και ιδιαίτερα στους κύκλους των διασήμων και της σοουμπίζ, θα διαπιστώσουμε περίτρανα ότι η απιστία είναι αυτή που πλέον αποτελεί τον κανόνα στις σχέσεις των δύο φύλων, παρόλο που θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση. Στις μέρες μας, φαίνεται πια ως δεδομένο να υπάρχει κάθε εβδομάδα τουλάχιστον κι ένα νέο σκάνδαλο απιστίας στα πρωτοσέλιδα των εντύπων!

Ο διάσημος ηθοποιός Ίθαν Χοκ, μάλιστα, γνωρίζει τι θα πει αυτό από… πρώτο χέρι, μιας και ο γάμος του με την επίσης διάσημη ηθοποιό Ούμα Θέρμαν έληξε άδοξα το 2004, όταν, μετά από 7 χρόνια γάμου και 2 παιδιά, κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι απάτησε τη γυναίκα του, ενώ βρισκόταν στο Μόντρεαλ για τα γυρίσματα μιας ταινίας του. Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, ο Χοκ ξαναπαντρεύτηκε -με την πρώην νταντά της οικογένειας- και απέκτησε άλλα 2 παιδιά (photos: abacapress, x17agency, startracks). Ωστόσο, φαίνεται πως έχει ακόμα ανάμεικτα συναισθήματα για τις έννοιες της αφοσίωσης και της μονογαμίας.

«Ζούμε σε μια άκρως Βικτοριανή εποχή. Όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι, από τη στιγμή που ερωτεύεσαι, η μονογαμία απλά προκύπτει. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο είδος δεν είναι από τη βάση του μονογαμικό. Ρωτήστε έναν ειδικό», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Όσο για το γάμο του με τη Θέρμαν, εξήγησε ότι προφανώς δεν έπρεπε να έχει συμβεί εξαρχής. «Προέκυψε, λοιπόν, αυτή η διαπίστωση, την οποία το αντρικό μυαλό δεν αντιλαμβάνεται πριν τα 28 του. Και πραγματικά πιστεύω ότι ο… μετωπιαίος λοβός μου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Δεν θεωρούσα ότι οι όρκοι αγάπης υπήρχε περίπτωση να κρατήσουν περισσότερο από 2 εβδομάδες», παραδέχεται για τον πρώτο του γάμο, όπου ο ίδιος ήταν μόλις 27 χρόνων.

«Θέλετε την προσωπική μου γνώμη; Καλό είναι ένας άντρας ‘να ζει τη ζωή του’, μέχρι να συνειδητοποιήσει -αν του προκύψει- ότι τελικά δεν θέλει να παίζει άλλο, ότι βαρέθηκε με τις αλλεπάλληλες σχέσεις και το ασταμάτητο φλερτ. Τότε, ίσως ο γάμος και τα παιδιά να είναι το ‘φυσικό’ επόμενο βήμα για εκείνον στη ζωή του», υποστηρίζει ο 42χρονος ηθοποιός.

Όπως και να ‘χει, το επιχείρημα ότι η μονογαμία δεν είναι μια «φυσιολογική» κατάσταση έχει τεθεί άπειρες φορές, με παραπομπές που αφορούν κυρίως το φυσικό μας περιβάλλον ως απόδειξη. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, είναι ελάχιστα τα είδη του ζωικού βασιλείου που παραμένουν με ένα σύντροφο σε όλη τους τη ζωή. Επομένως, προφανώς τόσο ο γάμος όσο και η μονογαμία είναι ασύμβατα με τα πρωτόγονα ένστικτά μας.      

Βέβαια, αρκετοί αντιδρούν λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται κανείς πως η ανθρώπινη ύπαρξη έχει προ πολλού απαρνηθεί να ακολουθήσει τη διαδρομή των υπόλοιπων ζώων. Οι άνθρωποι φοράμε ρούχα για να επιβιώσουμε από τα καιρικά φαινόμενα, μαγειρεύουμε το φαγητό μας, δεν τρώμε ούτε εγκαταλείπουμε τους απογόνους μας. Κατά βάση, παίρνουμε σύνθετες ηθικές αποφάσεις. Το να υποστηρίζουμε ότι είναι απλά βιολογική η ανάγκη μας να απατούμε, είναι σαν να δίνουμε στον εαυτό μας μια δικαιολογία για να το κάνει.   

Ο γάμος σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί πολλή δουλειά και από τις δύο πλευρές, με προκλήσεις, περίεργες καταστάσεις και συχνά ανισορροπία. Και είναι θεμιτό να παραδεχτεί κανείς ότι απλά είναι άνθρωπος, που έχει πάθη και αδυναμίες και κάνει λάθη, και όχι να προσπαθεί να πείσει τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους ότι το να μένει κανείς πιστός, πρώτα στις αρχές του και μετά στο σύντροφό του, είναι κάτι σαν απάνθρωπη θυσία! 

Ποια είναι η δική σας γνώμη; Συμφωνείτε ότι η μονογαμία είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση;