Όταν βλέπουμε στις σελίδες των περιοδικών αυτά τα πανέμορφα μοντέλα, με τις τέλειες αναλογίες, είναι φυσικό να αισθανθούμε έστω και λίγο ανασφαλείς με την εικόνα μας. Βέβαια, το γεγονός ότι έστω και ορισμένα από αυτά τα μοντέλα συνειδητοποιούν αυτή την επιρροή τους, θα μπορούσε ίσως να λειτουργήσει βοηθητικά.

Ένας από τους διάσημους «αγγέλους» της Victoria’ s Secret, η 26χρονη Ντούτζεν Κρος, που είναι παντρεμένη με το δανό DJ Σάνερι Τζέιμς και έχουν μαζί ένα παιδί, τον 3χρονο Τζόι, δήλωσε πρόσφατα στη «New York Post»: «Πολύ συχνά νιώθω ενοχές που κάνω ένα επάγγελμα το οποίο ευθύνεται για την ανασφάλεια πολλών γυναικών… Αυτό που πάντα τονίζω είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είμαι όπως φαίνομαι στα περιοδικά. Αν με δείτε σε κακό φωτισμό, με τα μαλλιά μου αχτένιστα και χωρίς μακιγιάζ, δεν είναι και πολύ εντυπωσιακό το αποτέλεσμα… Καμιά φορά ξυπνάω και, ενώ κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, λέω: ‘Οχ, αυτό που βλέπω δεν μοιάζει καθόλου με τη γυναίκα στα περιοδικά! Ποια είναι αυτή στο μπάνιο;’».

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το διάσημο μοντέλο μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα. «Τα κορίτσια θεωρούν ότι πρέπει να μοιάζουν με τα μοντέλα στις φωτογραφίες… ακόμα και τα αγόρια πιστεύουν ότι όντως αυτές οι εικόνες υπάρχουν και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είχε δηλώσει πριν από αρκετό καιρό στην «Telegraph».

Δεν είναι, όμως, το μοναδικό μοντέλο που έχει σχολιάσει το θέμα του photoshop. Η εντυπωσιακή Σίντι Κρόφορντ είχε πει χαρακτηριστικά: «Ακόμα κι εγώ, όταν ξυπνάω, δεν μοιάζω καθόλου στη γνωστή Σίντι Κρόφορντ». Αλλά, κι άλλος ένας «άγγελος», η 24χρονη Έριν Χέδερτον, είχε δηλώσει σχετικά: «Νιώθω σαν να είμαι κάποια άλλη, κι αυτό δεν είναι δίκαιο… μπορεί να δείχνεις καλύτερη, αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα ψέμα».

Ωστόσο, παρ’ όλες τις αντιδράσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στο χώρο της μόδας. Οι φωτογραφίες των μοντέλων εξακολουθούν να είναι ρετουσαρισμένες σε υπερβολικό βαθμό και τα πρότυπα ομορφιάς συνεχίζουν να ξεφεύγουν επικίνδυνα από τη ρεαλιστική εικόνα μιας ευπαρουσίαστης γυναίκας. Προφανώς, χρειάζεται μια πιο οργανωμένη δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της «πλαστικής ομορφιάς», και ενδεχομένως να μην αξιωθούμε ποτέ να το δούμε να συμβαίνει…  (photos: abacapress.com, x17agency)