Όταν μια γυναίκα βιώνει την εμπειρία της αποβολής, βιώνει μια πολύ δύσκολη και έντονη συναισθηματικά κατάσταση. Όποια το έχει ζήσει από κοντά, είτε προσωπικά είτε μέσα από μια φίλη, θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για «τραύμα», που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γιατρεύεται ποτέ. Το να γνωρίζουμε τι πρέπει να πούμε και πώς να αντιδράσουμε, με την απαιτούμενη κατανόηση και συμπόνια, είναι κάτι που οφείλουμε ως ανθρώπινα όντα που νιώθουν και αισθάνονται. Όπως υποστηρίζει η συγγραφέας Ρόμπι Μίλερ Κάπλαν στο βιβλίο της «How to Say It When You Don’t Know What to Say: The Right Words For Difficult Times – Miscarriage», υπάρχουν κάποιες βασικές παράμετροι που καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια τόσο ευαίσθητη κατάσταση.

1. Μην της πείτε ότι ένα άλλο μωρό θα βελτιώσει τα πράγματα

Ενώ τα περισσότερα ζευγάρια ξεπερνούν με τον καιρό τον πόνο της απώλειας και συνεχίζουν την προσπάθεια να αποκτήσουν μωρό, μια γυναίκα που πρόσφατα βίωσε μια αποβολή, χρειάζεται χρόνο για να κλείσουν οι πληγές. Όσο καλή κι αν είναι η πρόθεσή σας, σχόλια όπως «Μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις» και «Εννοείται ότι θα κάνεις ένα άλλο» ακούγονται λίγο βαριά.

2. Μην προσπαθείτε να βρείτε λόγους και αιτίες

Λέγοντας ότι «Προφανώς, κάτι δεν θα πήγαινε καλά με το μωρό» ή «Ήταν θέλημα Θεού», δεν θα βοηθούσε την κατάσταση.

3. Μην της λέτε ότι πρέπει να είναι ευγνώμων για ό,τι ήδη έχει

Όταν μια γυναίκα θρηνεί για το μωρό που έχασε, μην της λέτε πως πρέπει να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Φράσεις όπως «Έχεις ήδη άλλα δύο υγιέστατα μωρά» ή «Να λες ευχαριστώ για τον/το/την υπέροχο άντρα/σπίτι/ζωή σου που ήδη έχεις» δεν βελτιώνουν την ψυχολογία της.

4. Απλά ακούστε την

Το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορείτε να της προσφέρετε είναι να είστε ένας καλός ακροατής. Μπορείτε να γίνετε για λίγο «ένας ώμος για να γείρει πάνω του και να στηριχθεί»; Απλά, κάντε το!

5. Να είστε ειλικρινείς μαζί της

Λέγοντας: «Πραγματικά, δεν ξέρω τι να πω», είναι περισσότερο παρηγορητικό από ό,τι πιθανόν νομίζετε. Όταν μια γυναίκα εκφράζει τον πόνο της, δεν περιμένει να ακούσει μαγικές λέξεις ή πιθανούς τρόπους για να τον ξεπεράσει. Απλά έχει την ανάγκη να μοιραστεί την εμπειρία της με τη φίλη της, επειδή θεωρεί ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Η φράση «Λυπάμαι πολύ για αυτό που σου συνέβη» είναι άλλη μία απλή, ανθρώπινη έκφραση συμπαράστασης.

6. Κάντε την να νιώθει ασφαλής

Να είστε «εκεί» για τη φίλη σας με τον ίδιο τρόπο που θα θέλατε να είναι κι εκείνη για εσάς. Η διαδικασία της αποβολής είναι ένα μοναχικό ταξίδι, αφού τα περισσότερα ζευγάρια που τη βιώνουν συνήθως επιλέγουν να μην το μοιράζονται με οποιονδήποτε. Δηλώστε της ότι θα είστε δίπλα της ανά πάσα στιγμή, και μην παραλείψετε να της πείτε ότι σύντομα θα έρθει η μέρα που θα γίνει μια υπέροχη μανούλα!