Αν ρωτήσετε τις γυναίκες, θα σας πουν ότι, κατά τη γνώμη τους, οι περισσότεροι άντρες ονειρεύονται να κάνουν οικογένεια γύρω στα 45 τους ή και αργότερα, με μια νεαρή κοπέλα που θα τους φέρει στον κόσμο 1-2 παιδιά και θα τα μεγαλώσει κιόλας. Γιατί; Επειδή -όπως λένε όλοι- οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν ημερομηνία λήξης ως προς τη γονιμότητα, σωστά; Κι, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι άντρες μπορεί όντως να εξακολουθούν να παράγουν σπέρμα ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, αλλά πλέον πρόκειται για «μεταλλαγμένο» σπέρμα!

Η αλήθεια είναι ότι οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια έχουν προειδοποιήσει τον αντρικό πληθυσμό ότι, όσο περισσότερο αργεί να αναπαραχθεί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να φέρει στον κόσμο παιδιά με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως Αλτσχάιμερ, διπολική διαταραχή, καρδιαγγειακές παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο.

Και μια νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «New Scientist», έρχεται να το επιβεβαιώσει. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το Κέντρο Γενετικής «deCODE», οι άντρες που διανύουν τη δεκαετία των 40 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μεταδώσουν τις γενετικές μεταλλάξεις στα παιδιά τους, συγκριτικά με εκείνους που βρίσκονται στην ηλικία των 20-30.

Από την άλλη, η προχωρημένη ηλικία στις γυναίκες δεν σχετίζονται καθόλου με τη μετάδοση γενετικών μεταλλάξεων στα παιδιά τους, μιας και το 97% του DNA προέρχεται από τον πατέρα.

Οι γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια. Και ομολογουμένως, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι για την έκρηξη στα ποσοστά εκδήλωσης αυτισμού ενοχοποιείται το γεγονός ότι οι άντρες πλέον καθυστερούν πολύ να κάνουν παιδιά.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν ότι ήρθε η ώρα να αφυπνιστεί και το αντρικό φύλο ως προς την απόκτηση παιδιών. Το βιολογικό ρολόι δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις γυναίκες, παρόλο που έτσι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Είναι υπαρκτό και χτυπάει και στα δύο φύλα, όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή! Και καλό είναι να το ακούμε όλοι ανεξαιρέτως…