Θέλετε να καταψύξετε τα ωάριά σας; Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να προσφέρουν αυτό το νέο προνόμιο στις γυναίκες υπαλλήλους τους.

Όπως αναφέρει το «NBCNews.com», Facebook και Apple προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την κατάψυξη ωαρίων των γυναικών που εργάζονται σε αυτές, επιτρέποντάς τους έτσι να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση. Το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει το σχετικό πρόγραμμα από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ η Apple θα ακολουθήσει από τις αρχές του 2015. Και οι δύο εταιρείες θα καλύπτουν τα απαιτούμενα έξοδα, που φτάνουν τα 20.000 δολάρια ανά περίπτωση.

Εξασφαλίζοντας στις υπαλλήλους τους αυτή τη δαπανηρή διαδικασία, οι εργοδότες τις επιτρέπουν να «είναι πιο παραγωγικές». Αυτό υποστηρίζει η Christy Jones, ιδρυτής της εταιρείας κατάψυξης ωαρίων «Extend Fertility», εξηγώντας ότι οι γυναίκες θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών, δίνοντας έμφαση στην καριέρα τους, χωρίς να αγχώνονται με το πέρασμα του χρόνου και το βιολογικό τους ρολόι.   

Ωστόσο, η κατάψυξη ωαρίων δεν σου εξασφαλίζει απαραίτητα και μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον. Σχετικές έρευνες αναφέρουν ποσοστά επιτυχίας στο 25%. Άλλωστε, οι γυναίκες συνήθως καταφεύγουν σ’ αυτήν σαν μια «εγγύηση γονιμότητας», άσχετα αν τελικά θα χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα ωάριά τους ή όχι. Επιπλέον, πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει ενέσεις για την ενίσχυση της γονιμότητας σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση, αν τελικά η γυναίκα αποφασίσει να προχωρήσει σε εμφύτευση των κατεψυγμένων ωαρίων της.

Αν, λοιπόν, οι εταιρείες ήθελαν πραγματικά να προσελκύσουν και να διατηρήσουν στο εργατικό δυναμικό τους το γυναικείο πληθυσμό, καλό θα ήταν ενδεχομένως να προχωρήσουν σε νέες πολιτικές που θα ευνοούν τέτοιου είδους αλλαγές, όπως π.χ. επαρκέστερη άδεια λοχείας, πιο γενναιόδωρες ιατρικές άδειες και πιο φιλικές προς την οικογένεια εργασιακές συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι το προνόμιο της κατάψυξης ωαρίων να είναι μόνο η αρχή…