«Ναι» στη γιορτή, «ναι» στην πιο ωραία υποδοχή του νέου χρόνου, που θα σας φέρει και το καινούργιο σας μωράκι. Πείτε, όμως, «Όχι» σε όλα εκείνα που επιβαρύνουν την υγεία σας και μπορεί να χαλάσουν αυτή την τόσο ξεχωριστή βραδιά.
Μια τόσο ωραία κι ευχάριστη βραδιά, όπως είναι το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, θα ήταν κρίμα να χαλάσει δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία σας και κατ’ επέκταση του μωρού σας. Και επειδή η πρόληψη και η γνώση είναι το παν, υπάρχουν κάποιοι κανόνες, που αν τους τηρήσετε, σίγουρα θα περάσετε ένα υπέροχο και ασφαλές ρεβεγιόν. Ας δούμε, λοιπόν, σε ποια πράγματα πρέπει να πείτε «Όχι» για το καλό σας:
«Όχι» στην πολυκοσμία
Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πρόσκληση για ρεβεγιόν σε φιλικό σπίτι ή τη διασκέδαση σε νυχτερινό κέντρο, προτιμήστε το φιλικό σπίτι. Έχει λιγότερο κόσμο, λιγότερη φασαρία, στρίμωγμα κ.λπ. Ακόμη, στο σπιτικό ρεβεγιόν μπορείτε να επιλέξετε και να προσέξετε περισσότερο τη διατροφή σας, ενώ έχετε τη δυνατότητα να μετακινήστε όσο και όταν θέλετε (π.χ. να βγείτε στη βεράντα να πάρετε λίγο αέρα).
Επομένως, φέτος που περιμένετε το μωρό σας φροντίστε ν’ αποφύγετε τα νυχτερινά κέντρα με την εκκωφαντική μουσική, το στρίμωγμα, το μεγάλο συνωστισμό και το έτοιμο φαγητό. Επίσης καλό είναι να μην αποπειραθείτε να κανονίσετε ρεβεγιόν στο σπίτι σας, γιατί οι προετοιμασίες και η κούραση θα σας εξαντλήσουν.

«Όχι» στο ξενύχτι
Σίγουρα γνωρίζετε πως η λέξη «ρεβεγιόν» σημαίνει «ξενύχτι», όμως μην το παρακάνετε. Θα καταπονήσετε τον εαυτό σας και συνεπώς το μωρό σας. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να φροντίσετε τη μέρα αυτή να είστε κατ’ αρχάς ξεκούραστη και κατά δεύτερο να αποχωρήσετε από τη γιορτή μια λογική ώρα. Παρακαλέστε τους δικούς σας (σύζυγο, μητέρα, πεθερά κ.λπ.) να κάνουν τις δουλειές που θα έπρεπε να κάνετε εσείς την παραμονή. Περιοριστείτε στα απαραίτητα, αναπαυθείτε, μαζέψτε ενέργεια και… μην περιμένετε να… ξημερώσει για να αφήσετε τη γιορτή.
«Όχι» στα ελαφριά ή στενά ρούχα και στα ψηλά τακούνια
Συνήθως τα γυναικεία βραδινά είναι πολύ ελαφριά ρούχα (υφάσματα λεπτά, εξώπλατα κ.λπ.). Φέτος, όμως, καλό είναι να τα απαρνηθείτε, για να μην κρυώσετε. Το να ντυθείτε ζεστά, βέβαια, δεν σας εμποδίζει να ντυθείτε και κομψά. Μια ωραία εσάρπα, ένα παλτό ή μια οικολογική γούνα αποτελούν μια πολύ καλή λύση. Επίσης αποφύγετε τα στενά ρούχα, τους κορσέδες και τους σφιχτούς στηθόδεσμους που προκαλούν δυσφορία σε σας και στο μωρό. Προτιμήστε τα φαρδιά και χαλαρά σύνολα! Θα αισθάνεστε πιο άνετα και θα αρέσετε, σίγουρα, περισσότερο. Όσο για τα παπούτσια, αποφύγετε τα ψηλά τακούνια. Εξάλλου, ένα κομψό παπούτσι δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντα και τακούνι «στιλέτο».
«Όχι» στο βαρύ μακιγιάζ
Ούτως ή άλλως, η έγκυος είναι όμορφη και δεν χρειάζεται περίτεχνο μακιγιάζ. Ένα ελαφρύ μέικ-απ και λίγο κονσίλερ για να καλύψετε τις φακίδες ή τις κοκκινίλες του προσώπου που προξενεί σε ορισμένες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη, είναι αρκετά για ν’ αναδείξουν την ομορφιά σας και να σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση. Όσο για τα καλλυντικά που θα χρησιμοποιήσετε, επιβάλλεται να είναι φυσικά προϊόντα, υποαλλεργικά και δερματολογικά ελεγμένα.

«Όχι» στο πολύ φαγητό και τα καυτερά
Είναι σίγουρο πως τη βραδιά του ρεβεγιόν, οι λιχουδιές και οι γευστικοί πειρασμοί θα είναι άπειροι. Δύσκολο να συγκρατηθείτε… Αξίζει, όμως, να προσπαθήσετε για το καλό της υγεία σας αλλά και… της γραμμής σας. Προσοχή, λοιπόν, στην ποσότητα και στο τι θα επιλέξετε να φάτε. Τηρήστε, όσο μπορείτε, ένα μέτρο και αποφύγετε εντελώς το πιπέρι και όλα τα καυτερά που μπορούν να σας δημιουργήσουν προβλήματα στο στομάχι. Ακόμη, μην παρασύρεστε και τρώτε όσο τρώει η διπλανή σας, γιατί αυτή δεν είναι έγκυος και η εγκυμοσύνη, όπως γνωρίζετε, εκ των πραγμάτων, σημαίνει αύξηση βάρους.
«Όχι» στα οινοπνευματώδη και στα αεριούχα αναψυκτικά
Αν είναι να διαλέξετε ένα ποτό, αυτό καλύτερα ας είναι το… νερό! Λόγω της ιδιαιτερότητας της βραδιάς, όμως, μπορείτε να πιείτε 1-2 ποτηράκια καλής και ελεγμένης ποιότητας, λευκό εμφιαλωμένο κρασί (όχι ρετσίνα), το οποίο θεωρείται πιο ελαφρύ. Παρ’ όλο που το κόκκινο κρασί συνιστάται γενικώς για τις εξαιρετικές ιδιότητές του, ωστόσο εσείς είναι προτιμότερο να το αποφύγετε διότι είναι πιο βαρύ από το λευκό και ενδέχεται επίσης να περιέχει χρωστικές ουσίες. Αν, πάλι, παρασυρθείτε και πιείτε ένα ποτηράκι παραπάνω, πρέπει να φροντίσετε να καταναλώσετε τις εξής τροφές, που κατά κάποιον τρόπο «τραβούν» το οινόπνευμα: 1 μερίδα λευκό ρύζι χωρίς σάλτσα ή 2 φρυγανιές.

«Όχι» στο κάπνισμα
Τώρα που περιμένετε το μωράκι σας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καπνίζετε. Ο καπνός προκαλεί σε ολόκληρο το σώμα σας αγγειοσύσπαση, άρα και στα αγγεία του πλακούντα. Αυτό σημαίνει ότι μικραίνει ο αυλός των αγγείων και δεν περνά αρκετό αίμα στο παιδί. Έτσι το μωρό δεν οξυγονώνεται επαρκώς αφού, μέσω του αίματος, μεταφέρεται το οξυγόνο που του χρειάζεται.  Προσοχή, όμως πρέπει να δείξετε και στο παθητικό κάπνισμα. Στο ρεβεγιόν, σ’ έναν χώρο κλειστό όπου όλοι καπνίζουν, αυξάνεται το ποσοστό του παθητικού καπνίσματος. Αυτό σημαίνει ότι αν, ως πρώην καπνίστρια, μπείτε στον πειρασμό, παραβείτε τον κανόνα και αποφασίσετε να καπνίσετε 3 τσιγάρα, μαζί με το παθητικό κάπνισμα θα έχετε στην ουσία καπνίσει 9.
Γι’ αυτό, λοιπόν, μην ενδίδετε! Αν νιώσετε έντονη την ανάγκη να καπνίσετε, φροντίστε να κρατάτε μόνιμα ένα τσιγάρο στο χέρι. Μπορείτε να το βάζετε ακόμη και στο στόμα, αλλά μην το ανάβετε.
«Όχι» στην πολύ δυνατή μουσική
Με τη μουσική μεταφέρονται στο σώμα σας, άρα και στο σώμα του μωρού, δονήσεις. Έτσι, με μια δυνατή μουσική το μωρό νιώθει σαν να βρίσκεται σ’ ένα δωμάτιο που τραντάζεται από έναν δυνατό σεισμό. Καλό είναι, λοιπόν, ν’ αποφύγετε φέτος τους χώρους με πολύ έντονη μουσική. Μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση που να είναι βλαπτική για το μωρό. Αν, ωστόσο, δεν μπορέσετε να την αποφύγετε, τουλάχιστον φροντίστε να μείνετε μακριά από τα μεγάφωνα.
«Όχι» στον έντονο χορό
Ο χορός είναι αποτέλεσμα καλής διάθεσης. Αν, λοιπόν, έρθετε στο κέφι και νιώσετε την ανάγκη να χορέψετε, προσοχή στις απότομες και βίαιες κινήσεις, πρώτον γιατί το παιδί τις νιώθει και δεν αισθάνεται άνετα, και δεύτερον γιατί μπορεί να γλιστρήσετε, να πέσετε ή να σας χτυπήσουν σε περίπτωση συνωστισμού.
«Όχι» στην ορθοστασία
Αποφύγετε τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς τα μέρη όπου θα πρέπει να είστε συνέχεια όρθια. Γενικώς στο ρεβεγιόν μη μένετε πολλή ώρα όρθια και μη διστάσετε να αναζητήσετε μια καρέκλα ακόμη και αν οι υπόλοιποι καλεσμένοι στέκονται όρθιοι.
«Όχι» στα φάρμακα
Οι γιορταστικές προετοιμασίες αλλά και η ένταση στο ρεβεγιόν, όλα αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο. Μην καταφύγετε, όμως, απερίσκεπτα στα παυσίπονα, χωρίς να υπολογίζετε την ποσότητα. Συμβουλευτείτε καλύτερα τον γιατρό σας!