Τη μια στιγμή παίζει χαρούμενο στον ήλιο και την επόμενη υποφέρει από ένα εξάνθημα που του προκαλεί πόνο ή φαγούρα. Ας δούμε τρεις κοινούς τύπους καλοκαιρινού εξανθήματος και πώς μπορείτε να ανακουφίσετε άμεσα το μικρό σας.
1. Φυλαχτείτε από την δροτσίλα
Τι βλέπετε: Ομάδες μικρών κόκκινων στιγμάτων που μοιάζουν με τσιμπήματα καρφίτσας στο πρόσωπο και στο στήθος του, ιδίως στις πτυχές του δέρματος και στα σημεία που τα ρούχα είναι εφαρμοστά.
Τι μπορεί να είναι: Εξάνθημα  που ονομάζεται ιδρώα ή εξάνθημα του ιδρώτα ή εξάνθημα του καύσωνα. Εάν τα στίγματα προκαλούν εντονότερη φαγούρα, μπορεί να είναι εξάνθημα από τον ήλιο.
Η αιτία: Το έχετε ντύσει πολύ ζεστά και ζεσταίνεται τόσο πολύ που ο ιδρώτας κλείνει τους πόρους του. Το εξάνθημα του ήλιου οφείλεται στην υπερευαισθησία του δέρματος τον ήλιο.
Τι θα κάνετε: Ανοίξτε λίγο τα ρούχα του και δροσίστε το με μια βεντάλια. Περάστε του ένα σφουγγαράκι με δροσερό -όχι κρύο- νερό. Το εξάνθημα μπορεί να υποχωρήσει μέσα σε μια ώρα, εκτός κι αν το μικρό εξακολουθεί να ζεσταίνεται. Εάν έχει φαγούρα, ανακουφίστε το με μια λοσιόν καλαμίνης. Για να μην βγάζει εξανθήματα από ιδρώτα, μη ντύνετε υπερβολικά το παιδί , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με μέτρο και στα μέρη του σώματος που ιδρώνουν, λοσιόν τάλκης. Όσο για τα εξανθήματα από τον ήλιο ,προστατεύστε τα παιδιά σας με αντιηλιακά  καλλυντικά που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας.
2. Κοκκίνισε… αλλά όχι από τον ήλιο

Τι βλέπετε: Κόκκινο εξάνθημα, ανάγλυφο, που προκαλεί φαγούρα, καμιά φορά με λευκά κεφαλάκια. Εμφανίζεται όταν το παιδί έχει παίξει σε κήπο.
Τι μπορεί να είναι: Εξάνθημα τσουκνίδας.
Η αιτία: Το μικρό τρίφτηκε επάνω σε τσουκνίδα ή σε κάποιο παρόμοιο φυτό. Μια ομάδα ανάγλυφων μικρών κεφαλών μπορεί να είναι τσίμπημα κουνουπιού ή μύγας.
Τι θα κάνετε: Ξεπλύνετε αμέσως την περιοχή με άφθονο νερό και στη συνέχεια απλώστε λοσιόν καλαμίνης ή κάποια αντιισταμινική κρέμα που θα ανακουφίσει τη φαγούρα και τον ερεθισμό -μόνο εάν οφείλεται σε τσίμπημα εντόμου ή αλλεργική αντίδραση σε φυτό.
3. Φοβού τα μπιμπικάκια
Βλέπετε: Εξάνθημα στα χέρια και στα πόδια και μικρά στίγματα στο στόμα και κυρίως στη γλώσσα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί υψηλός πυρετός, εμετός και διάρροια.
Τι μπορεί να είναι: Νόσος «χεριών ποδιών και στόματος» (Hand-Foot-and-Mouth Disease).
Η αιτία: Οι ιοί είναι πιο συχνοί το καλοκαίρι και διαδίδονται με την επαφή.
Τι να κάνετε: Το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί μόνο του μετά από μία εβδομάδα. Εάν το μικρό κάνει εμετό ή έχει διάρροια, φροντίστε να  το ενυδατώσετε σταδιακά με υγρά. Εάν τα στίγματα στο στόμα το πονάνε, δώστε του παρακεταμόλη και μαλακές τροφές, όπως γιαούρτι.  Δώστε του να πίνει με καλαμάκι και μην του προσφέρετε όξινα ποτά, όπως είναι οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων, π.χ. η πορτοκαλάδα. Εάν το παιδί είναι ανήσυχο και δεν έχει καλή διάθεση καλέστε παιδίατρο.

Πότε τα πράγματα σοβαρεύουν;
–  Εάν έχει μείνει στον ήλιο και το δέρμα του έχει γίνει κατακόκκινο ή έχει φουσκάλες τότε έχει πάθει έγκαυμα. Με μια κρύα υγρή πετσέτα απλώστε απαλά ένα γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο ή μια μαλακτική λοσιόν που θα δροσίσει και θα ενυδατώσει το δέρμα του. Να του δίνετε να πίνει πολύ νερό ώστε να μην πάθει αφυδάτωση και ανακουφίστε τον πόνο του με παιδική παρακεταμόλη.
–  Εάν εξακολουθεί να έχει φαγούρα κι έχει βγάλει στο δέρμα του σπυράκια με κόκκινα κεφαλάκια για αρκετές ώρες χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
Και πότε πρέπει να καλέσετε βοήθεια;
–  Όταν δείχνει να ζεσταίνεται υπερβολικά, αλλά το δέρμα του είναι ξηρό. Μπορεί να έχει πάθει θερμοπληξία.
–  Εάν οι κοκκινίλες είναι επίπεδες και δεν εξαφανίζονται όταν πιέσετε ένα γυαλί επάνω τους.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)