Νέα έρευνα αποκαλύπτει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τον πλακούντα!

Ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ο πλακούντας αποτελεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, αποδεικνύεται τελικά ότι το όργανο από το οποίο τρέφεται το μωρό μας περιλαμβάνει ένα ολόκληρο μικροπεριβάλλον από βακτήρια. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», πρόκειται για ένα μικροπεριβάλλον παρόμοιο μ’ αυτό στο στόμα μας.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν 320 πλακούντες, ανακάλυψαν ότι το 10% του πλακούντα μπορεί να είναι φτιαγμένο (μέχρι και) από 300 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια προορίζονται να αποτελέσουν το μικροβίωμα  του μωρού σας, δηλαδή μια συλλογή από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα.

«Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ανακάλυψη του ρόλου των βακτηρίων στην εγκυμοσύνη», εξηγεί η επικεφαλής Kjersti Aagaard, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του «Baylor College of Medicine» στις ΗΠΑ. «Καθώς θα αποκτούμε περισσότερη γνώση για το πώς αλλάζει η βιολογία του πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα και πώς τα βακτήρια συμβάλλουν στην εξέλιξή της», προσθέτει.