Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι μηδαμινά μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πιθανότητες μια γυναίκα άνω των 44 ετών να «πιάσει» παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας τα δικά της ωάρια, είναι μόνο 1,3%. Γι’ αυτόν το λόγο, οι ερευνητές συνιστούν στις γυναίκες αυτής της ηλικίας και πάνω, να καταφεύγουν σε ωάρια από νεαρότερη δότρια ή να έχουν φροντίσει έγκαιρα να καταψύξουν τα δικά τους ωάρια, προτού φθάσουν στα 35 τους χρόνια. Όπως υποστηρίζουν, οι γυναίκες που ελπίζουν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να έχουν «πιο ρεαλιστικές προσδοκίες» από την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρ. Μάρτα Ντεβέσα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, ανέφεραν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ότι οι πιθανότητες επιτυχούς εξωσωματικής για μια γυναίκα είναι γύρω στο 24% σε ηλικία 38-39 ετών, 15,6% σε ηλικία 40-41 ετών και 6,6% σε ηλικία 42-43 ετών. Όπως εξηγούν, αποτελεί ουσιαστικά ματαιοπονία για μια γυναίκα που έχει περάσει τα 44 χρόνια, να συνεχίσει να κάνει νέους κύκλους εξωσωματικής με δικά της ωάρια. Μάλιστα, τονίζουν ότι είναι δυστυχώς αρκετές οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι μετά τα 35 μειώνονται συνεχώς οι πιθανότητες επιτυχούς εξωσωματικής, με αποκορύφωμα τα 44 χρόνια και μετά, όπου σχεδόν μηδενίζονται.

Άλλωστε, παραπλήσια είναι και τα ευρήματα της αρμόδιας εποπτικής Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας της Βρετανίας, σύμφωνα με τα οποία η μέση πιθανότητα μιας γυναίκας κάτω των 35 να έχει επιτυχή εξωσωματική είναι 32%, ποσοστό που πέφτει στο 1,9% μετά τα 45. Αυτή η μεγάλη μείωση στις πιθανότητες επιτυχίας θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στις γενετικές βλάβες που συσσωρεύονται στα ωάρια όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία της γυναίκας.